Verem hastalığı bulaşıcı mı?

Yayın tarihi: 13 Kasım 2023 Pazartesi 6:00 pm - Güncelleme: 13 Kasım 2023 Pazartesi 6:00 pm

Verem hastalığı, Erzurumlu dönerci hacı lakaplı Mustafa Atmaca’nın Atatürk’e hakaret suçlamasından tutuklanıp verem hastalığından serbest bırakılmasının ardından merak konusu oldu. Verem hastalığının bulaşıcı olup olmadığı ve verem hastalığının nasıl bulaştığı merak konusu oldu.

Erzurumlu hacı dönerci lakaplı Mustafa Atmaca’nın Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret suçlamasıyla tutuklanıp tüberküloz hastalığı gerekçesiyle serbest bırakılması tüberküloz hastalığının bulaşıcı olup olmadığı merak konusu oldu. Verem Hastalığının bulaşıcı olup olmaması araştırılırken nasıl bulaştığı ise bir diğer merak edilen konu.

VEREM HASTALIĞI (TÜBERKÜLOZ) NEDİR?

Tüberküloz hastalığı, yani tıbbi adıyla tüberküloz (TB) hava yoluyla bir bireyden diğerine yayılan, bulaşıcı bir akciğer hastalığıdır. Verem hastalığı Mycobacterium Tuberculosis isimli bakterilerden kaynaklanır. Tüberküloz hastalığı tedavi edilebilir ve verem aşısı ile önlenebilir bir hastalıktır.

Atatürk’e hakaret eden dönerci serbest bırakıldı! Verem hastasıymış

TÜBERKÜLOZ HASTALIĞI NEDEN OLUR? NASIL BULAŞIR?

Tüberküloz hastalığı yani akciğer tüberkülozu havaya salınan mikroskobik damlacıklar yoluyla insandan insana yayılan bakterilerden kaynaklanır. Hastalığa yakalanan kişiler hapşırdığında, konuştuğunda, öksürdüğünde virüs karşıdaki kişiye geçer.

Bir kişinin enfekte olabilmesi için bu salınan mikroplardan sadece birkaçını soluması yeterlidir. Tüberküloz bulaşıcı olmasına rağmen, kolaylıkla yayılan bir hastalık değildir. Bir yabancıdan tüberküloz kapmak zordur, daha çok birlikte yaşanılan bir kişiden diğerine geçer.

Vakaların ve ölümlerin % 95’ten fazlası gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkar. Ancak gelişmiş ülkelerde bir zamanlar nadiren görülen tüberküloz enfeksiyonu, kısmi olarak AIDS’e neden olan virüs olan HIV’in ortaya çıkması nedeniyle 1985 senesinden itibaren tekrar yaygın duruma geldi.

Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin gizli tüberküloz hastalığı vardır. Tüberküloz hastalığı bakterileri tarafından enfekte olduğu, ancak hastalığa aktif olarak yakalanmadığı ve hastalığı başkalarına bulaştıramadığı anlamı taşır. Bakteriler ile enfekte olan kişilerin  % 5 – 15 arasında verem hastalığına yakalanma riski vardır.

Tüberküloz hastalığının öksürük, ateş, gece terlemesi veya kilo kaybı gibi belirtileri var. Semptomları aylarca sadece hafif seviyede seyreder.

Tıbbi yardım aranmasında gecikmeye yol açarak bakterilerin başkalarına bulaşmasına neden olabilir. Bir yıl boyunca yakın temas yoluyla ortalamada 5 ila 15 kişiye daha bulaşabilir. En az iki hafta boyunca ilaç tedavisi gören tüberküloz hastalığı hastalarının çoğu artık bulaşıcı değildir.

Tüberküloz hastalığı çoğunlukla yetişkin bireyleri etkiler. Ancak, tüm yaş grupları risk altındadır. HIV taşıyan ve yetersiz beslenen gibi  bireylerin hasta olma riski daha yüksek. Sigara kullananlarda bu grup içinde.

Eğer uygun tedavi uygulanmazsa bu hastalığın  sonuçları çok ağır. Tüberküloza yakalanmış, ancak başka tıbbi sorunları olmayan bireylerin yaklaşık % 45’i ve HIV gibi bağışıklık sistemi hastalığı bulunan bireylerin neredeyse tamamı hayatını kaybedecektir.