Venezuela’ya darbe girişiminde yeni bilgi: Darbecilere 1.5 milyon dolar sözü verilmiş

Yayın tarihi: 19 Mayıs 2020 Salı 5:07 pm - Güncelleme: 19 Mayıs 2020 Salı 5:08 pm

Venezuela, ABD destekli “muhalefet” lideri Juan Guaido’nun ülkeye 3 Mayıs tarihindeki saldırıyla ilişkili olduğuna yönelik kanıtlar sunmaya devam ediyor. Guaido’nun darbe için uzman gönderen ABD firmasına 1.5 milyon dolar borcu olduğu ortaya çıkarken, darbecilere ABD İçişleri Bakanlığına bağlı uyuşturucu ile mücadele dairesi ve Kolombiyalı uyuşturucu kartellerinin de destek verdiği ortaya çıktı.

ABD’nin Venezuela’da düzenlemeye çalıştığı ancak başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimine ilişkin yeni belgeler ortaya çıkıyor.

Telesur’da yer alan habere göre, saldırıyı yapan paralı askerlerin bağlı olduğu ABD’li Silvercorp şirketini temsil eden hukuk firması, sızma girişiminden 5 gün önce Guiado ve diğer “muhalefet” üyelerine son ödeme tarihi 16 ekim 2019 olan sözleşme kapsamında şirkete 1,5 milyon dolar borcu olduğunu hatırlattı.

28 Nisan tarihli mektupta, “Juan Guiado yönetiminin Silvercorp’a 5 gün içinde ödeme yapması gerektiği” belirtildi. Guiado ve müttefikleri, 212,9 milyon dolar değerindeki sözleşmeyi “Venezuela petrol varilleri” teminatıyla imzalamıştı.

ABD’li paralı askerler, 300 Venezuelalı asker kaçağını Kolombiya üzerinden ülkeye sokma ve başkent Caracas’ı 96 saat içinde ele geçirme planı için eğitmekle suçlanıyor.

Yayınlanan belgeler arasında, darbeci askerlere ABD İçişleri Bakanlığı’na bağlı uyuşturucu ile mücadele dairesinin ve Kolombiyalı uyuşturucu kartellerinin sağladığı desteğe ilişkin veriler de bulunuyor.

90’DAN FAZLA KİŞİ GÖZALTINDA

ABD ordusunda da görev alan 2 paralı asker, soruşturma sırasında, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu Caracas’taki Havalimanı üzerinden ABD’ye kaçırmak için görevlendirildiklerini açıklamıştı.

Şu an 90’dan fazla kişi soruşturma kapsamında gözaltında.