“Venezuela’nın iklimi buğday üretmeye uygun değil”

Yayın tarihi: 14 Haziran 2022 Salı 12:28 pm - Güncelleme: 14 Haziran 2022 Salı 12:28 pm

Buğday üretiminde sorun olmadığını iddia eden AKP iktidarı, Venezuela’da buğday üreteceklerini açıkladı. Konuya ilişkin bir yazı kaleme alan tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, “ülkenin iklimi toprağı buğday üretimine uygun değil” dedi.

İktidarın politikaları sebebiyle Türk çiftçisi büyük zorluklar çekerken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Venezuela Lideri Nikolas Maduro’nun teklifiyle ülkede buğday üretimi yapacaklarını açıkladı. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Venezuela’nın iklim koşullarının buğday üretimi için el verişli olmadığına dair bir yazı kaleme aldı. Yıldırım, yazısında Venezuela’dan peynir ithal edilmesi için kararname çıkartılıp peynir ithal edilmediğini de hatırlatarak şunları dile getirdi:

“Venezuela’da buğday üretimi bu kadar tartışılınca öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nın Venezuela ülke sunumu, raporları, ürün matrisleri, müşavirlik raporlarını satır satır okudum. Bu raporların hiç birinde Venezuela’da buğday üretimine ilişkin bir bilgi, yönlendirme yok.

Bununla yetinmeyerek bu ülke ile ticaret yapan, gıda ürünleri, un ihracatı yapan özel sektör firmalarının temsilcileriyle görüştüm. Aldığım bilgilere göre ülkenin iklimi toprağı buğday üretimine uygun değil. Geçmişte buğday üretimi için bazı çalışmalar yapılmış. Fakat ülkenin coğrafyası, iklimi buğday üretimine uygun olmadığı için bu üretim istenilen verimlilikte gerçekleştirilememiş.

Venezuela dünyada buğday üretimi ile bilinen bir ülke değil. Buğday ithal ediyor. Bu da yetmiyor ciddi miktarda un ithalatı yapıyor. 2021 verileri ile bu ülkenin buğday ithalatı 193 milyon dolar. Bunun yüzde 51’ini Amerika Birleşik Devletleri’nden yüzde 49’unu Kanada’dan gerçekleştirdi.

Un ihtiyacının yüzde 58’ini Türkiye’den alıyor

Sadece buğday ithal etmekle yetinmeyen Venezuela, un ithalatı da yapıyor. Ticaret Bakanlığı’nın 2021 verilerine göre 81 milyon dolarlık un ithalatının yüzde 58’i Türkiye’den, yüzde 29’u Brezilya’dan ve yüzde 7,4’ü de Kolombiya’dan gerçekleştirildi.

Yapılan denemeler ve çalışmalar sonucunda buğday üretiminde istenen verim alınamayan Venezuela’da diyelim ki gerekli şartlar sağlandı ve buğday üretimi yapıldı. Burada üretilen buğdayı Türkiye’ye getirmenin maliyeti de çok yüksek olacaktır.

Un ihtiyacının yüzde 58’ini karşıladığımız Venezuela’da buğday üretip Türkiye’ye getireceğiz ve un yaparak tekrar bu ülkeye satacağız. Bu hem ekonomik hem de ekolojik olarak mümkün değil. Ekolojik olarak mümkün değil çünkü ülkenin iklimi uygun değil. Ekonomik olarak mümkün değil çünkü ürünün oradan Türkiye’ye taşınması ve tekrar ihraç edilmesi çok büyük maliyet.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.