Venezuela’da darbe girişimi: Havalimanı etrafında çatışmalar başladı

Yayın tarihi: 30 Nisan 2019 Salı 1:50 pm - Güncelleme: 30 Nisan 2019 Salı 10:48 pm

Tarihinin en büyük askeri ve siyasi krizini yaşayan Venezuela’da sıcak bir gelişme yaşandı. Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi yaptığını açıkladı. Yetkililer girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

Venezüela’da ABD destekli darbe girişimi… Caracas’tan Canlı Yayın

Venezuela ’nın muhalefet lideri Juan Guaido, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’yu iktidardan devirmek için planın “son aşamasını” başlattığını söyledi. Guaido, Venezuelalılar ve orduyu Maduro’nun “gaspını” sona erdirmeye çağırdı.

Venezuela’da çatışmalardan sıcak görüntüler: İşte darbeci askerler böyle teslim alındı

Bu açıklamanın ardından Venezuela hükümeti ise darbe girişiminde bulunan küçük bir “hain asker” grubuna karşı koyduğunu açıkladı. Reuters muhabiri, Guaido’nun Caracas’taki hava kuvvetleri üssünün yakınında üniformalı bir grup kişiyle birlikte olduğunu gördü. Guaido, Twitter hesabında yayınladığı bir videoda “Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi ve Venezuela halkının desteğine güveniyorlar” dedi.

Darbe girişimine karşı Venezuela’nın iletişim bakanı Jorge Rodríguez şu tweeti attı:

Venezüela halkına şu anda mücadele etmekte olduğumuzu ve cumhuriyetin anayasasına ve barışına karşı darbeyle uğraşan küçük bir grup ihanetli askeri personel bıraktığımızı bildiriyoruz. Bu çaba, aylar önce şiddetli planlarını ilan eden katil, darbeci aşırı sağ tarafından destekleniyor. Halkı azami alarma geçirmeye çağırıyoruz, böylece görkemli ulusal Bolivarcı silahlı kuvvetleri ile birlikte, darbe girişimini yenebilir ve barışı koruyabiliriz. Hakim olacağız.

JUAN GUAİDO TARAFTARLARINDA DİKKAT ÇEKEN DETAY

Juan Guaido’nun üzerinde dikkat çeken bir detay görüntülere yansıdı. Guaido’nun kolunda mavi renkli bir kumaş parçasının bağlı olduğu görülürken, Guaido taraftarı halk ve askerlerinde mavi renkli kumaş takmaları emredildi.

GUAİDO, HALKI SOKAĞA ÇAĞIRDI

Venezüella’da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido, Twitter üzerinde yayınladığı 3 dakikalık bir videoyla halka ve askerlere sokağa çıkma çağrısı yaptı. Guaido, Caracas’taki La Carlota Hava Üssü yakınında etrafında bir grup askerle çektiği videoyu Twitter hesabından yayınladı. Guaido, “Ülkeyi demokratik olarak yeniden ayağa kaldırmak için sizleri harakete geçmeye çağırıyorum. Artık zamanı geldi” dedi.

BAŞKANLIK SARAYI’NDA TOPLANMA ÇAĞRISI

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, halka, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu savunmak için başkanlık sarayında toplanma çağrısında bulundu.

Cabello, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin başlattığı darbe girişimi üzerine devlet televizyonuna telefonla bağlanarak açıklama yaptı.

Kurucu Meclis Başkanı Cabello, hükümet destekçilerine, Bolivarcı devrimleri ve Devlet Başkanı Maduro’yu savunmak için başkanlık sarayı Miraflores’de toplanmaları çağrısı yaparken, Caracas yönetiminin serinkanlı davrandığını söyledi. Cabello, askerlerin toplandığı Carlota hava üssüne müdahale edilmediğini de sözlerine ekledi.

Başkent Caracas’taki La Carlota hava üssünde toplanan askeri üniformalı 70 kişi üzerine biber gazı sıkıldı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINIYOR
Başkent Caracas‘taki La Carlota Hava Üssünde bulunan darbeci Guaido yanlısı askerler, hava üssünün çevresinde güvenlik önlemleri alıyor.

KÜBA VE BOLİVYA’DAN MADURO’YA DESTEK

Küba ve Bolivya, Venezuela’da kendini “geçici devlet başkanı” ilan eden Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido öncülüğündeki darbe girişimine karşı mevcut hükümetin yanında olduklarını bildirdi.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Maduro hükümetine destek verdiklerini belirtti.

Diaz-Canel, “Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela’nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız.” ifadelerini kullandı.

Morales de “Venezuela’daki yabancı çıkarlara hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz. Kardeş Maduro ve dost Venezuela halkının yanındayız.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’DEN İLK AÇIKLAMA

Beyaz Saray‘dan yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi, “ABD Başkanı Trump Venezuela hakkında bilgilendirildi ve durumu takip ediyor.”

İSPANYA:  DARBEYİ DESTEKLEMİYORUZ

İspanya’nın geçici hükümet sözcüsü Venezula’daki darbe girişimine ilişkin açıklama yaptı. Sözcü Isabel Celaa ülkede katliam yaşanmamasını umduklarını belirterek, “Venezuela’da yönetimin seçimle değişmesi gerektiği aşikar. İspanya hiçbir askeri darbeyi desteklememektedir” dedi.

İspanya Venezuela’da meşru devlet başkanı olarak muhalif lider Juan Guaido’yu gördüklerini de açıkladı.

Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan ABD’den de açıklama yapıldı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi, “ABD Başkanı Trump Venezuela hakkında bilgilendirildi ve durumu takip ediyor.”