Veli Ağbaba: Seçim rüşvetleri bitmek bilmiyor. İşkur’un yeni adı OY-KUR

Yayın tarihi: 15 Ocak 2019 Salı 11:17 am - Güncelleme: 15 Ocak 2019 Salı 11:17 am

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Türkiye yine bir “seçim rüşveti” düzenlemesine tanık oluyor. İŞKUR’un Toplum Yararına Programı, AKP’nin oy devşirme aracına dönüştürüldü. Toplum Yararına Programlar seçim yararına programlar halini aldı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Türkiye yine bir “seçim rüşveti” düzenlemesine tanık oluyor. İŞKUR’un Toplum Yararına Programı, AKP’nin oy devşirme aracına dönüştürüldü. Toplum Yararına Programlar seçim yararına programlar halini aldı” dedi.

SEÇİM RÜŞVETLERİ BİTMEK BİLMİYOR

AKP, her seçim öncesinde olduğu gibi 31 Mart seçimleri öncesinde de  kamu kaynaklarını oya dönüştürme çabası içinde. 24 Haziran seçimleri öncesinde emekliye ikramiye, öğrencilere af, imar barışı ve vergi affı düzenlemeleri ile oy isteyen AKP, 2019’un Mart ayındaki yerel seçimler öncesinde, Toplum Yararına Programlar (TYP) İle binlerce işsizi geçici olarak istihdam etmeye hazırlanıyor. İŞKUR tarafından 2018 sonunda TYP kapsamında binlerce alım yapılmasına rağmen, AKP seçimler öncesi bir kez daha alım yapılması için talimat verdi.Türkiye genelinde belediyeler, müftülükler,sağlık müdürlükleri, üniversiteler gibi yerler için  6 aylık, geçici personel alımı ilanına çıkıldı.

İŞKUR’UN YENİ ADI: OY-KUR

İŞKUR’un AKP tarafından arka bahçe haline getirildiğini savunan  CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “TYP dahilinde yapılan alımlar tamamen AKP’nin oy hesaplarına göre yapılıyor. İşçi alınan belediyelerin büyük kısmı  AKP’li. En fazla kontenjan AKP’li belediyelere veriliyor.Kura ile alım yapılmayan yerlerde alımlar AKP referansı olmadan gerçekleşmiyor.AKP il veya ilçe başkanları tarafından hazırlanan listelerin dışında listeye girmek imkansız.İŞKUR her geçen yıl biraz daha devlet dairesi olmaktan çıkıp  parti kurumu olma yolunda ilerliyor.İŞKUR kapılarında hayalleri yıkılan işsizler İŞKUR’a OY-KUR ismini takmışlar”ifadelerini kullandı.

TYP, AKP’NİN OY İHTİYACINA GÖRE ŞEKİLLENİYOR

2018 Aralık ayında TYP alımları yapılmasına rağmen, AKP’nin 31 Mart hesapları tutmadığı için arka arkaya TYP açılmasını istediğini kaydeden Veli Ağbaba, “Program kapsamında alımların neye ve hangi ihtiyaca göre yapıldığı belirsiz. Dönemin Çalışma Bakanının seçim bölgesine 10 ayda 23 bin kişilik TYP açtırması, TYP’nin AKP’nin oy ihtiyacına göre şekillendiğinin kanıtıdır.Türkiye’de  6 aylık temizlik işçisi  olmak için bile referans aranmaya başlandı.Ülkeyi bu hale getirenler işsiz yurttaşların sırtından yerel seçimi kazanma planları yapıyor. ” dedi.