‘Vekillere biber gazlı müdahale’ tartışması mecliste

Yayın tarihi: 9 Ocak 2019 Çarşamba 8:50 pm - Güncelleme: 9 Ocak 2019 Çarşamba 8:51 pm
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ankara’da HDP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu partililere polisin biber gazıyla müdahale etmesini TBMM Genel Kurulunda gündeme getirdi.
Kerestecioğlu,’Bu konuda bilgilendirme yapılırken bütün grup başkanvekilleri de buradaydı. Bu kadar mı alıştınız? Burası nasıl bir Meclis? Bir taneniz kalkıp da bunu kınıyoruz demediniz’ ifadelerini kullandı. Meclis Başkanvekili Gök, “Bu konunun takipçisi olduğumu bilmenizi isterim. Bu konuda gerekli yerleri de aradım, bilgi aldığım zaman sizlerle paylaşacağım” dedi.
Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulunda gerçekleşen görüşmeleri sırasında söz alan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir, bugün partisinin Ankara İl Başkanlığı önünde HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç ve partinin yöneticileriyle yapmak istedikleri basın açıklamasına polisin müdahale ettiğini hatırlattı.
“Anayasal hakkımı kullanmak istedim. Ankara HDP İl Başkanlığının önündeydik. Portakal gazlı ve darbedilerek saldırıya uğradık.” diyen Demir, şöyle konuştu:

‘BU KADAR MI ALIŞTINIZ?’

“Bu konuda bilgilendirme yapılırken bütün grup başkanvekilleri de buradaydı. Bu kadar mı alıştınız? Burada karşınızda gözyaşı dökmek istemiyorum ama burası nasıl bir Meclis? Bir taneniz kalkıp da ‘Bu vekillerimize böyle bir muamelede bulunulmuş, bunu kınıyoruz.’ demek içinizden gelmedi mi? Ben şu anda ara vermenizi, bunu bakanlığa sormanızı ve hep birlikte kınamanızı istiyorum. Bu muameleleri kınamanız gerekiyor. Bunları yaptırmamanız gerekiyor.”

CHP’Lİ GÖK: KONUNUN TAKİPÇİSİYİM

Meclis Başkanvekili Gök, hangi partiden olursa olsun her bir milletvekilinin her yerde konuşma özgürlüğü ve basın toplantısı yapma hakkının anayasal bir hak olduğunu belirterek, “Bu konunun takipçisi olduğumu bilmenizi isterim. Bu konuda gerekli yerleri de aradım, bilgi aldığım zaman sizlerle paylaşacağım. Milletvekillerimizin hiçbirinin böyle bir olayla karşılaşmasını kabullenmemiz söz konusu dahi olamaz, mümkün dahi olamaz.” diye konuştu.

AKP’Lİ AKBAŞOĞLU KONUYLA İLGİLİ BİLGİ İSTEDİ

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, HDP Ankara Milletvekili Demir ile HDP Ağrı Milletvekili Koç’un yaşadığı konuyla ilgili kendisinin de bilgi istediğini söyledi.

Akbaşoğlu, Siirt İl Nüfus Müdürlüğünde yaşanan bazı sorunlara ilişkin ise şu anda il müdürlüğünde 19 personelin çeşitli kademelerde çalıştığını, bunlardan 4’ünün adrese dayalı kayıt sisteminde güncelleştirme işlemleri için görevlendirildiğini bildirdi. Bir adreste 700 kişinin olduğu iddialarına ilişkin de bilgi istediğini dile getiren Akbaşoğlu, “Evet, bu doğru ama tıpkı öğrenci yurtlarında olduğu gibi burada uzman çavuşlardan müteşekkil askerlerimiz var. Aynı yerde kalıyorlar.” açıklamasını yaptı.

HDP Siirt Milletvekili Beştaş, Siirt Polisevi’nde bin 963 seçmenin kayıtlı olduğunu aktararak, bu kişilerin de uzman çavuş ya da polis olup olmadıklarını sordu.

‘GEREĞİ DERHAL YAPILMALI’

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, HDP’li Demir’in, Meclis’te grup başkanvekilliği yaptığını, çok da saygın, değerli bir milletvekili olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti devleti sınırları içerisinde yasama hakkına sahip, dokunulmazlığı olan milletvekillerimizin konuşmalarından ve basına karşı bilgilendirmelerinden dolayı bu şekilde bir davranışı hak etmediklerini düşünüyorum. Kaldı ki Filiz Kerestecioğlu Demir hiç hak etmiyordu. Burada bu milletvekillerimize karşı eğer böyle bir tutum ve tavır emniyet güçleri tarafından sergilendiyse bunun gereği derhal yapılmalıdır.”