Vedat Milor’den esprili dolar önerisi

Yayın tarihi: 28 Eylül 2021 Salı 12:03 pm - Güncelleme: 28 Eylül 2021 Salı 12:03 pm

Gastronomi yazarı ve TV programcısı Vedat Milor, “Biraz da aldığım diplomaların hakkını vermek istiyorum” sözlerini söyleyerek TL’nin avro ve dolar karşısında değer kaybetmesine yönelik esprili bir öneride bulundu.

Yıllarını akademi ve Dünya Bankası’nda geçirmiş bir ekonomist olan, gastronomi yazarı ve TV programcısı Vedat Milor, doların rekor üstüne rekor kırmasını değerlendirdi.

Twitter hesabından esprili bir paylaşım yapan Milor “Biraz da aldığım diplomaların hakkını vermek istiyorum. Ekonomi için fikrim: Doları önce 10 liraya çıkartıp sonra 1 sıfır atmalıyız” dedi.

Milor, bir takipçisinin “Vedat bey atmışken 2 sıfır atıp 1TL=10$ yapmak daha mantıklı değil mi” sorusu üzerine “Bu yurtdışında tepki çekebilir. Ben tekrar 10’a çıkmasını bekleyip o hamleyi yapmak isterdim” paylaşımı yaptı.

Milor’un Twitter’dan yaptığı paylaşım binlerce beğeni aldı.

EKONOMİ EĞİTİMİ ALDI

Vedat Milor, Galatasaray Lisesi’nden sonra Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü yüksek şeref derecesi ile bitirdi. Bir dönem Londra Ekonomi Okulu’nda eğitim gördü. Amerika’ya Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’ne gitti, sosyoloji doktorası yaptı.

1986 yılında doktora tezi için bir yıl Fransa’da kaldı. Doktora tezi “Planning and Economic Development in Turkey and France: Bringing the State Back in”, 1990 senesinde Amerika’da, American Sociological Association tarafından senenin en iyi doktora tezi seçildi. Doktorasını bitirip, askerliğini de tamamladıktan sonra Dünya Bankası’nda işe başladı. İki yıl süren görevinde bir süre de Kemal Derviş’le çalıştı.

Sonra Brown Üniversitesi’ne, sosyoloji bölümüne yardımcı doçent olarak girdi. Princeton’da Institute For Advanced Study’ye davet edildi, bir yıl misafir öğretmenlik yaptı. Stanford Üniversitesi’nde hukuk okudu. İlk yüzde 10’a girerek bitirdi. Aynı okulda doçent olarak çalıştıktan sonra bir ara bir şirketin hukuksal işlerine baktı.

Daha sonra Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde, öğretim üyeliğine başladı. Milor orada politik ekonomi, İstanbul Koç Üniversitesi’nde ise uluslararası ilişkiler dersleri verdi.