Vatandaşın gündemi yoksulluk! Enflasyon, zam, fatura…

Yayın tarihi: 18 Ocak 2023 Çarşamba 11:39 am - Güncelleme: 18 Ocak 2023 Çarşamba 11:39 am

AKP’nin politikaları nedeniyle yaşanan ekonomik kriz ülkedeki yoksulluğu her geçen gün artırırken, İPA raporuna göre İstanbul’da 2022 yılında vatandaşın ana gündemi ‘ekonomi’ oldu.

AKP iktidarında yaşanan ekonomik kriz, yurttaşın geçim derdini büyütmeye devam ediyor. Enflasyon rekor üstüne rekor kırarken, vatandaş temel ihtiyaçlarını karşılaşamakta dahi güçlük yaşıyor.

İstanbul Planlama Ajansı, kentte yaşayan vatandaşlara yönelik araştırma gerçekleşti. 2022 yılını kapsayan araştırmada, İstanbulluların ana gündeminin yıl boyunca ekonomi olduğu ortaya çıktı.

Ekonomik kriz yurttaşı borç batağına sapladı! İcra dosyaları patladı

PORSİYONLAR KÜÇÜLDÜ

İstanbul Barometresi’nin yıllık sonuçlarına göre, yıl boyunca maddi yetersizliklerden dolayı normal şartlarda tükettiği gıdalara erişemeyenlerin oranı yüzde 60’ın altına inmedi. Her beş katılımcıdan üçünün yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü öğrenildi.

YÜZDE 80 YA HİÇ GEÇİNEMİYOR YA DA KIT KANAAT GEÇİNİYOR

Araştırmada, katılımcıların yüzde 80’i ya hiç geçinemediğini ya da kıt kanaat geçindiğini ifade ederken, ekonomik sorunlar nisan ayında her beş İstanbulludan dördünün ev içi gündemi olarak zirveye ulaştı.

Emekli yurttaştan ekonomik kriz isyanı! “Cebimde 5 kuruş kalmıyor”

ZAMLAR VATANDAŞIN GÜNDEMİNDEN DÜŞMEDİ

Ocak 2022’de ekonomik sorunlar, her iki İstanbulludan birinin gündemiydi. Sonraki aylarda faturalara gelen zamlar ve yüksek enflasyonun da etkisiyle nisan ayında evdeki gündemin ekonomik sorunlar olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 80.4’e çıktı. Araştırma’nın Türkiye ile ilgili sonucunda ise 2022 yılında vatandaşın ana gündeminin fatura ve gıda ürünlerine yapılan zamlar ile yüksek enflasyonun olması öne çıktı. “2022 yılı elektrik ve doğalgaz faturalarına yapılan zamlarla başladı, yüksek enflasyon ve akaryakıt zamları ile devam etti. Ağustos ayına kadar Türkiye gündeminde ilk sırada fatura ve gıda ürünlerine yapılan zamlar yer aldı” tespitlerinin yapıldığı araştırmada, sığınmacılar meselesinin de dönem dönem halkın gündeminde ön plana çıktığı aktarıldı.

Ekonomik kriz TikTok’un gündemini değiştirdi: İşsiz kaldık sıra sıra

İŞTEN ÇIKARILMA KORKUSU ARTTI

İstanbulluların 2022 yılı içinde aylık borçluluk durumları incelendiğinde en yüksek oranda borç alınan ayların mayıs ve temmuz ayları olduğu görüldü. Alt sosyoekonomik statüye sahip dört katılımcıdan biri işten çıkarılmaktan korktuğunu belirtti. Katılımcıların kaygı durumları incelendiğinde genel ortalamanın 7.4 olduğu görüldü. Katılımcıların sosyoekonomik seviyesi düştükçe işten çıkarılma korkusunda artış görüldü. İş arayan katılımcıların kaygı seviyesinin ise 8.2 olduğu görüldü.