‘Vatandaşa neyi söylemiyorsak dünyaya da onu söylemeyeceğiz’

Yayın tarihi: 16 Ekim 2020 Cuma 7:23 pm - Güncelleme: 17 Ekim 2020 Cumartesi 12:20 am

Sağlık Bakanı Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı basın toplantısında açıklanmayan “vaka” sayılarının DSÖ’ye bildirileceğini belirtmişti. Koca bugün yaptığı açıklamada ise “Vatandaşımızı bilgilendirmediğimiz bir konuda Dünya Sağlık Örgütünü de bilgilendirmiyoruz.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yayımlanan koronavirüs tablosunda virüse yakalanan herkesin bulunmadığını, sadece semptomları gösteren yurttaşların sayısının yayımlandığını belirtmişti. Yapılan bu bilgilendirme, yurt içi ve yurt dışından tepki çekmişti. DSÖ ise Koca’dan vaka sayılarını kendilerine bildirmesini istemişti. Koca bugün yaptığı açıklamada “Vatandaşımızı bilgilendirmediğimiz bir konuda Dünya Sağlık Örgütünü de bilgilendirmiyoruz.” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan birinin bugün Sözcü’ye yaptığı açıklamada, “Sadece Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşım noktasında bu sağlanacak. Şunu da vurgulamak isteriz, Dünya Sağlık Örgütü’nün bizden böyle bir talebi olmadı. Biz bu noktada şeffaflığı gün yüzünde tutmak açısından paylaşmış olacağız.” dedi.

Yüz yüze eğitim konusunda da açıklama yapan Koca, “Yüz yüze eğitim ile ilgili açılan okullarda vaka sayısında bir artış olmadığını görüyoruz. Açılan sınıflarda açılmayanlara göre vaka düşüşü görüyoruz.” dedi.

Koronavirüs nedeniyle 73 kişi daha hayatını kaybetti

Koca’nın açıklamasından satır başları şöyle:

  • Size şehir şehir yaptığımız ziyaretlerin 3 sebebini saydım. 4. sebebi salgına karşı alınması elzem tespitleri buraya gelerek size anlatma ihtiyacı duymamızdır. Önemli sebeplerden biri de maske mesafe ve temizlik kuralının yaygınlaşmasıdır. Yaza nispetle oldukça riski olan sonbahar aylarına girdik.
  • Önümüz kış. Artık vaktimizin çoğu kapalı alanlarda geçecek. Sonbahar ve Kış koronavirüs için fırsat ayları olacak. Koronavirüs bir de girip üzerinden yayılırsa salgınla mücadele etmek zorlaşır. Aynı tedbirlerle ikisinden de korunabilirsiniz. Tüm dünyada hayatı tanınmaz hale sokan salgın geçen yılın Aralık ayında başlamıştı.
  • Artık nerede başladığının anlamı yok. Eldeki bilgilere göre virüs bugüne denk en az 39 milyon kişiye bulaştı. Bunu unutmayın bu sayı en başta 1’di. 1 sayısı 39 milyona ulaştı
  • Tüm ülkelerce son 24 saatte tespit edilip bildirilen vaka sayısı 429 bin.
  • Tahminlere göre dünyadaki vaka sayısı 70 milyonu geçmiş durumda.
  • İş yerleri dikkat edilmesi gereken bir ortamdır. Herkes taşıyıcı gibi hareket etmeli, önlem almalıdır
  • İstanbul, Bursa, Kocaeli, Denizli, Kahramanmaraş’taki artış elbette bütün Türkiye için bir risk
  • Erzurum’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 42, Türkiye ortalamasının oldukça altında.
  • Ardahan’da vaka sayılarında yarı yarıya azalma yaşandı. Ancak son 2 günde az da olsa artış var.
  • Kars’ta vaka sayısında geçen aya göre yüzde 25, Tunceli’de yüzde 40 azalma görüyoruz.
  • Yaklaşık 1 ay önce Türkiye genelinde yayılımcı bir durum vardı. 1 ay öncesine göre yayılımın önünü kestik

Fahrettin Koca yanlış anlaşılmış: Gerçek vaka sayısı tabloya yansımayacak

SORU-CEVAP

  • Yüz yüze eğitim: Yüz yüze eğitim ile ilgili açılan okullarda vaka sayısında bir artış olmadığını görüyoruz. Açılan sınıflarda açılmayanlara göre vaka düşüşü görüyoruz.
  • Aşı çalışmaları: 1.5 ay içerisinde yapılan aşıların sonuçlarını öğrenmiş olacağız. Bu yıl faz 3 çalışması yapılan aşılardan biri uygulanabilir.
  • Vaka sayıları: Vatandaşımızı bilgilendirmediğimiz bir konuda Dünya Sağlık Örgütünü de bilgilendirmiyoruz.
  • Yeni kısıtlamalar olacak mı: Yeni tedbir düşünmüyoruz ama olmayacağı anlamına gelmez.

“ÖNCE VATANDAŞIMIZ SONRA DSÖ ÖĞRENECEK”

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar tarama verilerinin sadece Dünya Sağlık Örgütü’ne açıklanacağına dair endişe oluşturmuştu. Koca, açıklamasında kullandığı ifadeleri Twitter hesabından paylaştı. Sağlık Bakanı Koca, “Önce vatandaşımız, sonra Dünya Sağlık Örgütü öğrenecek!” dedi.