Vatandaş röportaj verdi sorguya çağrıldı iddiası! Emniyet yanıt vermedi

Yayın tarihi: 3 Aralık 2022 Cumartesi 12:27 pm - Güncelleme: 3 Aralık 2022 Cumartesi 1:08 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

Gümüşhane’de İHA muhabiri Uğur Aydın’ın, ‘Kuyruğu ve bacakları kesildiği iddia edilen kediler tepkiye neden oldu’ başlıklı haberinde röportaj veren yurttaşların emniyete çağrıldığı ve ‘Neden konuştunuz’ diyerek azarlandığı iddia edildi.

Gümüşhane Emniyeti’nin; İHA muhabiri Uğur Aydın imzalı ‘Kuyruğu ve bacakları kesildiği iddia edilen kediler tepkiye neden oldu’ haberinde konuşan vatandaşları emniyete çağırdığı iddia edildi. Haberde aktarılan hayvana şiddet olayıyla ilgili emniyet amirinin üstten baskı gördüğü ve baskının ardından vatandaşları sorguladığı öne sürüldü.

RÖPORTAJDA KURUMLARI KÜÇÜK DÜŞÜRECEK BİR İFADE KULLANILMADI

İHA’ya konuşan vatandaşların, herhangi bir kurumu küçük düşürebilecek ifadeler kullanmadığı, yalnızca sorumluların bulunması için çağrıda bulundukları belirtildi.

EMNİYETE ÇAĞRILAN VATANDAŞLAR AZARLANDI

TELE1’den Egehan Erkün’ün ulaştığı yerel kaynağın iddiasına göre, röportaj veren vatandaşlar, emniyette sorgulandı ve “Niye konuştunuz, neden bizi çalışmıyor gibi gösterdiniz” denilerek azarlandı.

“BEN ONA GÖSTERECEĞİM”

Emniyet amirinin; sorgu sırasında vatandaşlara, “Siz dün ne yediğinizi unuttunuz, benim her şeyden haberim var”, “Niye konuştunuz” gibi cümleler kullandığı, gazeteci Uğur Aydın için de “Ben ona göstereceğim” dediği iddia edildi.

ESNAF ZORLA EMNİYETE GÖTÜRÜLDÜ

Ayrıca kaynak, emniyetin sorguya çağırdığı vatandaşlardan birinin esnaf olduğunu, “dükkanını kapatamam” dediği için polis ekipleriyle zorla emniyete götürüldüğünü belirtti. Vatandaşlar hakkında herhangi bir yakalama kararı bulunmadığına da dikkat çeken yerel kaynak, emniyet amirinin ‘keyfi’ bir şekilde yurttaşları sorguladığını öne sürdü.

EMNİYET YANIT VERMEDİ

TELE1’in ulaştığı emniyet birimleri ise konuyla ilgili sorularımızı yanıtsız bıraktı.

GAZETECİ UĞUR AYDIN’DAN AÇIKLAMA

Söz konusu haberin sahibi İHA muhabiri Uğur Aydın, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Aydın şunları söyledi: “Yetkililerin dikkatine; 29 Kasım 2022 tarihinde yapmış olduğum ‘Gümüşhane’de kuyruğu ve bacakları kesildiği iddia edilen kediler tepkiye neden oldu’ haberinin ardından duyarlı vatandaşlarımızdan umut verici destek mesajları alırken şok edici iddialarla da karşı karşıya kaldım.

Mikrofon uzattığımız vatandaşlarımızın tamamen kendi talepleri ve özgür iradeleriyle verdikleri röportajlar emniyette yetkili bir kişiyi rahatsız etmiş! Bu rahatsızlığın sebebini anlamak güç değil fakat röportaj veren insanlara gösterdikleri muammele gerçekten korkunç.

Olaya şahit olanların aktardığına göre, haberimin ardından Gümüşhane Emniyet Müdürlüğüne bağlı bir amir, röportaj yapan vatandaşları ayağına kadar getirtmiş. Hiçbir suçlu sıfatı ve hatta haklarında yakalama kararı olmamasına rağmen! Zaten çoğu esnaf olan duyarlı vatandaşların suçu aydınlatmaya yönelik birçok kez girişimleri olmuş ancak yetkililer konuyu geçiştirmekle yetinmiş! İçerisinde 70 yaşlarında yaşlı bir amcamızın da bulunduğu 3 kişi emniyette misafir(!) edilmiş. Misafir umduğunu değil bulduğunu yer misali bu amir, sadece hayvanlara eziyet edenlerin bulunması için her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hakkı olan fikir ve ifade özgürlüklerini kullanan vatandaşlarımızı ‘niye konuştunuz’ diye sorgulamış, bağırmış hatta ve hatta hakaretler etmiş. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Çalıştığı için emniyete gelemeyeceğini söyleyen bir esnafı ise hakkında hiçbir yakalama kararı olmamasına rağmen zorla getirtmeye varacak kadar gözü dönen bu Ankaralı emniyet amiri benim d Gümüşhaneliliğimi sorgulayıp, “O nasıl Gümüşhaneli, Gümüşhane’ye zarar veriyor” minvalinde ithamlarda bulunmuş. Akıl alır gibi değil! Bu iddialar eğer doğruysa, kendimi geçtim vatandaşlarımıza sırf suçluların bulunması ve zavallı hayvanlara bir daha eziyet edilmemesi için verdikleri röportajdan rahatsız olan bu amirin soruşturulması gerekiyor.”

GÜMÜŞHANE GAZETECİLER CEMİYETİ’NDEN KINAMA

Öte yandan yaşanan olayın ardından Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti bir kınama metni yayımladı. Metinde şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’de; devletine, milletine ve kolluk kuvvetlerine sadakati ve saygısı özel bir konumda olan Gümüşhanelilerin (muhabirimiz ve duyarlı vatandaşlarımız) maruz kaldığı tutum asla kabul edilebilir bir durum değildir. Tarih boyunca mülki amirlerimiz öncülüğünde kolluk kuvvetlerimizle ilimizin daha yaşanabilir bir il olması için gece gündüz demeden görev yapan, hatta Sayın Amirimiz gibi kamu görevi ifa eden muhabir arkadaşımızın Gümüşhaneliliğinin sorgulanması kimsenin yetki sınırlarında değildir. Sayın Valimizden ve Sayın Emniyet Müdürümüzden aciliyetle olayın sorgulanmasını ve tarafımıza bilgi verilmesini arz ediyorum”

 

Sokak röportajı yapan muhabirler gözaltına alındı!