Vatandaş isyan etti: Kuru fasulye eskiden fakir yemeğiydi, şimdi zengin yemeği oldu

Yayın tarihi: 7 Temmuz 2022 Perşembe 11:32 am - Güncelleme: 7 Temmuz 2022 Perşembe 11:32 am

Ekonomik kriz esnafı vurdu. Manisa’da markete giden bir kadın alım gücünün düştüğünü söyleyerek, “Kuru fasulye eskiden fakir yemeğiydi, şimdi zengin yemeği oldu.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yıllık enflasyonu yüzde 78,6, ENAG ise yüzde 175,5 olarak açıkladı. AKP’nin görmezden geldiği esnaf ve vatandaşlar hissedilen enflasyonun daha yüksek olduğunu söyleyerek geçinemediğini dile getiriyor.

Manisa’da markete gelen yaşlı bir kadının anlattıkları krizin boyutunu gözler önüne serdi. Yaşlı kadın şu ifadeleri kullandı: “Poşeti fazla dolduramıyorum her şey çok pahalı. İki üç kilo üzüm satacağız da bir litre mazot alacağız. Kurtarır mı? Bağım var ama para etmiyor. gübre ve mazot çok pahalı. Bağa gübre atamadım. Bayrama 3 gün var, hayvanlara aldığım 2 çuval yeme 740 lira verdim. Benim hiçbir kazancım yok daha çok içerdeyim. Çiftçinin malı para ederse çiftçi ayağa kalkar, mazotu gübreyi rahat alır. Eskiden kuru fasulye fakir yemeğiydi, şimdi zengin yemeği oldu. Kilosu 32 lira. Hani eti, hani yağı, hani salçası? Tüp 320 lira olmuş bir ay yetmiyor.”

“UMUTLARIMI ÇALDILAR”

Vatandaşı etkileyen kriz esnafı da derinden sarstı. Lokantacı bir kadın, umutlarımı çaldılar diyerek yaşadıklarını anlattı: “Ayranı 2 gün önce 9,5 liraya, dün 13,5 liraya aldım. Bir günde gelen zamma bakar mısınız? Gelen zamları müşterime yansıtamıyorum çünkü asgari ücret alan müşterilerim o fiyata yemek yiyemez. Lokantalar artık lüks haline geldi. Bu işletmeyi ne umutlarla açtım, umutlarımı çaldılar. Şu anda kar etmiyorum, elemanların parası ile aldığım malzemelerin parasını çıkıyor o kadar.”

ENAG haziran ayı enflasyonunu açıkladı