Vatandaş iftar ve sahur sofralarına bir sandalye de ‘zam’ için koyacak!

Yayın tarihi: 11 Mart 2024 Pazartesi 9:59 am - Güncelleme: 11 Mart 2024 Pazartesi 10:05 am

İftar sofralarının vazgeçilmez ürünlerine geçen yıla kıyasla 2 ila 3 kat arasında zam geldi. Bir yılda, pirinç yüzde 303, patates yüzde 297, zeytinyağı yüzde 169, et ise yüzde 154 zamlandı. Vatandaş, artan fiyatlar karşısında yılın ilk iftar sofrasında bir sandalye de zamlar için koyacak.

Türkiye’de milyonlarca vatandaş oruç ibadetini gerçekleştirmek için bu sabah sahura kalktı. Akşam saatinde ise ezanın okunmasıyla birlikte yılın ilk orucu açılacak. Ancak vatandaş fiyatlar nedeniyle kara kara düşünüyor. Gıda ürünlerine gelen peş peşe zamların ardından iftar sofralarının birçok vazgeçilmez ürününde fiyatlar, geçen bir yılda ikiye, üçe katlandı.

DÜNYA DÖRDÜNCÜSÜYÜZ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayında yıllık enflasyonu yüzde 67.07, gıda enflasyonunu ise yüzde 71.12 olarak açıklasa da ‘sofra enflasyonu’, TÜİK’i katladı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) 2023 Mart ayı fiyatları ile Türkiye’nin her yerinde mağazası bulunan bir zincir marketin güncel fiyatları karşılaştırıldığında, ‘zam şampiyonu’ yıllık yüzde 303.82’lik artış ile pirinç oldu. Pirincin kilogram fiyatı, bir yılda 37 liradan 149 liraya çıktı. Pirincin ardından en yüksek zam oranı, yüzde 297.34 ile patateste görüldü. Kuru fasulyenin kilogram fiyatı yüzde 245.94 zamlanırken, nohut almak ise geçen yıla göre yüzde 211.25 daha pahalı. Bir adet marulun fiyatı bir yılda yüzde 180.90 oranında artarken; zeytinyağı yüzde 169.91, dana eti yüzde 154.20, mercimek yüzde 132.65, beyaz peynir ise yüzde 112.88 zamlandı. Geçen yılki seçimlerin ardından değişen ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadeleyi öncelikli hedef olarak belirlemesine rağmen market reyonlarına bakıldığında henüz istenilen başarılara ulaşılamadığı görülüyor. Özellikle gıda ürünlerine gelen zamlar, dar gelirli vatandaşları daha da olumsuz etkiliyor. Türkiye, gıda enflasyonunda dünya dördüncüsü konumunda bulunuyor.

“VATANDAŞ GRAMLA ÜRÜN ALIYOR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yüksek enflasyondan dolayı vatandaşların gramla ürün almak zorunda kaldığını belirtti. Gürer, “Enflasyon vatandaşın alım gücünü daralttı. Emeklinin geliri 10 bin ama 10 bin lirayı ev kirasına mı versin, elektriğe mi versin, doğalgaza mı versin, gıda ürünü mü alsın? Böyle olunca da gramla ürün almak durumunda kalıyor. Girdi maliyetleri düşürülmeli, vatandaşın daha uygun fiyatlı ürün alması yolu açılmalı” diye konuştu.

Diyanet’in fitre hesabı tepki çekti! “Sahurunu yapan iftarda, iftarını yapan sahurda aç kalacak”

 

Kaynak: TELE1