Vatandaş faturasındaki kademeli tarife hilekarlığını ifşa etti! “Bu soygundur”

Yayın tarihi: 19 Ocak 2022 Çarşamba 1:59 pm - Güncelleme: 20 Ocak 2022 Perşembe 1:09 pm

Bir vatandaş çektiği video ile elektrik faturasındaki kademeli tarife hilekarlığını ifşa etti. Zamlı faturasını paylaşan vatandaş “Faturamı bilerek 3 gün geç okudular, bu şekilde 150 kWh’yı geçtiği için faturam yüksek geldi.” dedi.

Yılbaşı akşamı gelen rekor elektrik zamları ve uygulanan elektrik tarifesi sonrası vatandaşların zamlı faturaları gelmeye başladı. Enflasyonun yüzde 36 olduğu bir dönemde, elektriğe getirilen yüzde 52 ile yüzde 127 oranında zam tarifesi vatandaşın cebini yakıyor.

EPDK’den elektrik faturalarıyla ilgili şikayetlere yanıt

Sosyal medyada faturasını paylaşan bir vatandaş, zamlı tarifeden yararlanmak için faturasının geç ödendiğini iddia ederek “Bu bir soygundur. Bu şekilde 150 kWh’yı geçtiği için faturam yüksek geldi. Lütfen buna sessiz kalmayın” dedi.

KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİ NEDİR?

EPDK’den elektrik faturalarıyla ilgili şikayetlere yanıt

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun kararı kapsamında 1 Ocak 2022 itibarıyla kademeli tarife uygulamasına geçildi. Kademeli tarifeye tabi olan tüketimlerinin günlük ortalama 5 kWh kadar olan kısmı düşük tüketimli kademeden, 5 kWh aşan kısmı ise yüksek tüketimli kademeden hesaplanıyor.

Kademeli elektrik tarifesi, aylık 150 kWh tüketime kadar olan ev elektrik tüketimlerinin düşük kademe birim fiyatından, bu tüketimi geçen tüketimlerin ise yüksek kademe birim fiyatından faturalandırılmasını sağlıyor. 2022 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan birinci çeyrek döneminde 38 milyon hane için 150 kWh’ye kadar olan tüketimler kilovatsaat başına vergiler dahil 1,37 TL’den faturalandırılırken, bunun üzerindeki her kilovatsaat tüketim için uygulanacak birim fiyat 2,06 TL olacak. Bu uygulama alçak gerilim mesken abone grubundaki 38 milyonun üzerindeki hane için 1 Ocak itibarıyla devreye girdi.

Faturalarda zam oyunu! Elektrik şirketlerine inceleme başlatıldı

Beyoğlu esnafı elektrik faturalarını paylaştı: Hükümet bizi batıracak!