Vatandaş borçlarını ödemek için elindekileri sattı, bankalardaki haciz stokları tükendi

Yayın tarihi: 20 Haziran 2022 Pazartesi 10:05 am - Güncelleme: 20 Haziran 2022 Pazartesi 10:05 am

Fiyatların hızla artışıyla bankaların elindeki haciz stokları tükendi. Zor durumdaki tüketici ipotekli araç ve konutlarını satışa çıkardı.

Hızla artan fiyatlar vatandaşı zorlamaya devam ediyor. Hayat pahalılığı her gün artarken alım gücü azalmaya devam ediyor.

Dünya’dan Aysel Yücel’in aktardığına göre, yakın döneme kadar sayıları binlerle ifade edilen bankaların hacizli gayrimenkul ve araç stokları, kredinin geri ödeme döneminde yaşanan aşırı fiyat artışlarıyla neredeyse tamamen tükendi. Kredi borcunu ödeyemeyenler, bankanın üzerinde ipoteği bulunan araç ve konutlarını satışa çıkararak borcunu kapatma yoluna gitti.

Bankaların internet sitelerinde satılık gayrimenkul ve araç sayısı rekor denecek seviyede azaldı. Bazı bankalarda icralık araç sayısı sıfırlandı, bazılarında ise 10’u geçmiyor. En fazla icradan satılık araç ilanının bulunduğu bankalardan biri olan Ziraat Bankası’nda sadece 34 araç satışta.

Bankalar tarafından teklif usulü ve e ihale yoluyla satılan araçlar genellikle piyasasın yüzde 15-20 oranında daha ucuza satılıyor. Kredisini ödemekte zorlanan vatandaş ise aracını bankaya kaptırmaktansa satarak borcunu kapatmayı tercih ediyor. Diğer yandan, icraya düşen araçlar da piyasadaki arz sorunu nedeniyle eskisinden daha hızlı satılıyor.

Motorin bazı şehirlerde 30 lirayı geçti! İşte son fiyatlar