3 bankayı kurtarmak için Türk Telekom 1 milyar 650 milyon dolara satın alındı

Yayın tarihi: 10 Mart 2022 Perşembe 7:01 pm - Güncelleme: 11 Mart 2022 Cuma 2:31 am

Hariri ailesinin sahibi olduğu Oger Telecom, Türk Telekom’u soymasının ardından borçlu olduğu 3 bankaya hisseleri bırakarak ülkeden kaçmıştı. Bankalar 4 yıldır hisselerini satmaya çalışıyordu. Türkiye Varlık Fonu, 2026 yılında bedelsiz olarak devlete geçecek olan Türk Telekom’u 1 milyar 650 milyon dolar krediyle satın aldı.

Türk Telekom’un Yüzde 55 hissesi 2005 yılında 6,5 milyar dolara Lübnanlı Hariri ailesinin sahibi olduğu Oger Telecom’a satılmıştı. Hariri ailesine satıldığında Telekom’un borcu yoktu ve kasasında 2 milyar dolar para vardı. Hariri ailesine Türk Telekom’dan elde ettiği karı yurt dışına çıkarmış, Türk bankalarından yüklü miktarda kredi almıştı. Ödenmeyen krediler nedeniyle bankalar hissedar olmuştu. Şirketin hisseleri Akbank, Garanti ve İş Bankası’nın ortak olarak kurduğu LYY Telekomünikasyon AŞ’nin kontrolüne geçmişti.

Türk Telekom’un yüzde 55’inin satışında yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye Varlık Fonu (TVF) ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında, Türk Telekomünikasyon AŞ’nin (Türk Telekom) toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak için Pay Satın Alım Sözleşmesi imzalandı.

Türk Telekom tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, pay satın alım sözleşmesinin imzalanmasına ilişkin detaylara ver verildi.

Açıklamaya göre, Türkiye Varlık Fonunun Türkiye’deki stratejik sektörlere yatırım yapma misyonu doğrultusunda, TVF ile LYY arasında Türk Telekom’un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak için Pay Satın Alım Sözleşmesi imzalandı.

Varlık Fonu Türk Telekom’un yüzde 55’ini satın alıyor

Açıklamada, şu ifadelere verildi:

17 Aralık 2021 tarihinde yapılan açıklamada belirtildiği üzere LYY ile gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde, işleme konu paylar için satın alım bedeli 1 milyar 650 milyon ABD Doları olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak, bağımsız denetimden geçmiş 2021 yılı konsolide mali tabloları esas alınarak Türk Telekom’un Genel Kurulu tarafından dağıtımına karar verilecek temettü tutarından LYY’nin yüzde 55 payına denk gelen kısmı LYY’ye ödenecektir.
Bu satın alma, Türk Telekom’un sektördeki güçlü pozisyonunun, marka değerinin, üstün varlık ve insan kalitesinin ve çeşitlendirilmiş iş modelinin yanı sıra sağlam finansal ve operasyonel performansının sürdürülebilirliğine ve Türkiye telekomünikasyon sektörünün uzun vadeli cazip görünümüne olan inancımızı yansıtmaktadır.
İşlemin tamamlanması ilgili düzenleyici otoritelerinin onaylarının alınması dahil sözleşmede yer alan kapanış koşullarının yerine getirilmesine bağlı olarak gerçekleşecektir.

BANKALAR 4 YILDIR HİSSELERİNİ SATMAYA ÇALIŞIYORDU

Lübnanlı Hariri ailesinin sahibi olduğu Oger Telecom, Türk Telekom’un borçlu olduğu 3 bankaya hisseleri bırakarak ülkeden çıkış yapmıştı. Oger’in ödemeden kaçtığı borçlarına karşılık el konulan hisseyi zorunlu olarak alan bankalar, yaklaşık 4 yıldır satmaya çalışıyordu. Ancak, imtiyaz hakkının 2026 yılında yeniden Hazine’ye borçsuz olarak devri gerekiyor. Sürenin az olması nedeniyle bu hisselere talip çıkmamış ve bankalar işletmek zorunda kalmıştı. Türkiye Varlık Fonu, 2026 yılında yeniden bedelsiz olarak hazineye geçecek olan Türk Telekom için bankalardan 1 milyar 650 milyon dolar kredi çekerek satın aldı.

Halkbank, Denizbank, Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi ve Vakıfbank  LYY Telekomünikasyon’a ortaklık açıklamıştı.

LYY’deki en büyük pay yüzde 35.5598 ile Akbank’ın olurken, Akbank’ı yüzde 22.1265 pay ile Garanti Bankası, yüzde 11.5972 payla İş Bankası, yüzde 4.9150’lik hisse oranıyla Yapı Kredi ve yüzde 4.2559’lik payla Vakıfbank izliyor.

Türk Telekom Yönetim Kurulu üyelerinin aylık maaşı 200 bin lirayı buldu – ANA HABER

 

İŞTE ADIM ADIM SOYGUN

– Türk Telekom’un yüzde 55’i, Suudi bağlantılı Lübnanlı Hariri ailesine satıldığında borcu yoktu ve kasasında 2 milyar dolar vardı. 2005-2015 arasında 14 milyar dolar net kâr elde etti. 2016’ya dek 12,6 milyar dolar temettü ödendi. Hariri’nin Oger şirketi bunun 7 milyar dolarını aldı.

– Aynı zamanda Oger, Türk Telekom’u borçlandırmaya da başladı. Satılırken borçsuz şirket 2016 sonu itibariyle 3,5 milyar dolar borca batırıldı. Üstelik bu borçlar dövize bağlı ve değişken faizli haldeydi.

– Bu arada Hariri’nin Oger şirketi, özelleştirme parasını da ödemedi. Sadece ilk 1,4 milyarlık ilk ödemeyi ve sonraki 600 milyonluk iki taksiti 2013’te ödedi. Yani 7 milyar temettüyü ve kasadaki 2 milyar lirayı kasasına koydu ama borcunun yarısını bile ödemedi.

– Oger, Telekom’un çoğunluk hissesini satın aldı, satın alma parasını ödemedi, üstelik hem şirketin içini boşalttı, hem de ayrıca boğazına kadar borçlandırdı.

– Oger, özelleştirme bedelini ödeyecek parayı yurt dışından borç olarak aradı ama bulamadı. Bunun üzerine Türk bankalarına Oger’e 4,75 milyar dolar borç verdirildi.

– Hariri’nin Oger’i sırasıyla hem devleti, hem satın aldığı şirketi, hem de Türk bankalarını soydu.

4 SONRA BEDELSİZ ALINACAK OLAN TELEKOMUN SATIN ALINMASINA TEPKİ YAĞDI