‘VAR’ sisteminde devrim yaratacak karar! Kulüplere yeni bir hak veriliyor…

Yayın tarihi: 14 Şubat 2020 Cuma 3:57 pm - Güncelleme: 14 Şubat 2020 Cuma 3:57 pm

Süper Lig’de bu sezon da en çok tartışılan konulardan biri hakem hataları ve VAR. Hakem hatalarını engellemek adına uygulamaya geçilen ‘VAR’ sistemi de tartışmaları dindirmesinin aksine bu kez ‘VAR’ tartışmaları ortaya çıkmıştı. VAR sistemiyle ilgili yaşanan bu itirazlar yalnızca Süper Lig’e özel bir durum değil. Dünya liglerinde de itirazlara neden olan VAR sistemi için İtalya’dan flaş bir öneri geldi.

Süper Lig’de son günlerde hakem kararları ve VAR en çok tartışılan konular arasında yer alıyor.

Fenerbahçe-Alanyaspor maçının VAR konuşmaları dinledi! Hakemlere ağır ceza…

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen kulüpler birliği toplantısının ardından VAR sistemi hakkında konuşan Nihat Özdemir ‘”Son günlerde hakemlerimiz Türkiye’nin gündemine çok oturdu. Mehmet Sepil’in isteği ve arzusuyla MHK Başkanı Zekeriya Alp, Başkan Yardımcısı Oğuz Sarvan ve VAR Koordinatörü Barış Şimşek, başkanlara uygulamaları anlattılar, başkanları dinlediler. Gördük ki yapılan işlemler, uygulamaların nasıl olduğunu, hakem hatalarının nasıl olduğunu uzun süren toplantıda anlattılar. 13 haftamız kaldı. Görüyoruz ki ligde 7 hatta 8 takımın şampiyonluğa oynadığı bir sezon geçiriyoruz. Son dönemde böyle bir lig yaşanmadı. VAR sisteminin uygulanmasıyla, bugün bütün bu takımlar artık şampiyonluğa oynar hale geldi. Bundan herkesin mutlu olması lazım.” açıklamasında bulunsa da tartışmalar dinmedi.

İTALYA İTİRAZ HAKKI İÇİN RESMİ GİRİŞİMDE BULUNDU

Yaşanan bu tartışma ortamı ve gerilimin tırmanmasının ardından ‘Video Yardımcı Hakem’ sisteminin de çözüm olmadığı hatalı kararların devam etmesi yalnızca Süper Lig’e özel bir durum değil.

Dünya liglerinde de video yardımcı hakem sistemi ile ilgili şikayetlerin artmasının üzerine harekete geçen İtalya Futbol Federasyonu, VAR sistemine yenilik getirmek için resmi girişimde bulundu. Federasyon, VAR sisteminde takımlara itiraz hakkı verilmesi önerisini FIFA’ya sundu.

Onay verilmesi halinde, kulüpler VAR’a başvurulmayan pozisyonlarda itiraz ederek, hakemlerin pozisyonu tekrar incelemesini isteyebilecek.

BU YENİLİKLE TARTIŞMALARIN AZALACAĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Federasyonun yaptığı açıklamada, bu yenilikle birlikte tartışmaların azalacağı kaydedildi. İtalya’dan gelen bu hamlenin ardından gözler Süper Lig’de çevrildi.

Son günlerde tartışmalı kararların bir hayli artması ve TFF ile kulüpler arasındaki gerilimin tırmanmasının ardından Süper Lig’de herhangi bir yenilik yapılıp yapılmayacağı merak konusu haline geldi.

FIFA VE IFAB’IN GÖRÜŞMESİ ÖNEMLİ

Öte yandan Serie A takımlarının da bu kararı desteklediği ve FIFA’nın IFAB ile yapacağı görüşmeler sonrasında olumlu cevap vermesinin beklendiği belirtildi.

NBA’de, bu sezon başlayan uygulamayla, koçlara 1’er itiraz hakkı verildi. Hakemler hocaların itirazlarını ekrandan izliyor ve kararı açıklıyor.

Yeni takımı belli oldu! Arda Turan imza atmaya gidiyor…