Van’daki 43 hekimin istifasının perde arkası

Yayın tarihi: 30 Ağustos 2021 Pazartesi 3:22 pm - Güncelleme: 3 Ağustos 2022 Çarşamba 10:44 am

Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu’nun “1 Temmuz’da kalkan yasağın ardından ilimizde 43 hekim istifa dilekçesi verdi” açıklamasının ardından, 43 hekimin istifasının perde arkası merak edildi. 

Van-Hakkari Tabip Odası başkanı Dr. Hüseyin Yaviç TELE1’den İrem Yıldırım’a Van’da 43 hekimin istifasını değerlendirdi. Yaviç, “Meslektaşlarımızdan bir süredir bu haberleri alıyorduk. İl Sağlık Müdürü de son yaptığı açıklama ile tam sayıyı da duyurmuş oldu” dedi.

“İki günde 850 aile hekimi istifa dilekçesi verdi”

İSTİFAYA GÖTÜREN SÜREÇ

Koronavirüs salgını döneminde izin, emekli olma ve istifa etme hakları askıya alınan hekimlerin istifa yasağının 1 Temmuz’da kalkmasıyla birlikte işlerini bıraktığını vurgulayan Yaviç, hekimleri istifaya sürükleyen süreci anlattı:

“Bu sebeple birçok meslektaşımız istifalarını sundular. En büyük etken çalışma koşullarında giderek artan olumsuzluklar. Çok yoğun bir iş yükü bu. Van’daki hekimler sadece Van’a hizmet sunmuyor; Ağrı’ya, Muş’a, Hakkari’ye, Bitlis’e de gidiyor. Dolayısıyla bölgede görevini tamamlayan birçok hekim, bölgedeki çalışma koşullarından ötürü ayrılıyor. Pandemi mücadelesinin tamamen hastanedeki sağlık çalışanları üzerinden yürütülmeye çalışılması sebebiyle yaklaşık iki yıldır bu yoğun tempo ile çalışan sağlık çalışanları tükenme noktasına geldiler”

Sağlık çalışanlarına çirkin saldırı!

“SON ÇARE İSTİFA”

Yaviç, hekimlerin aralıksız çalışmaları ve çalışma koşullarının da eksik olması sebebiyle artık dur noktasına geldiklerini anlattı. Van-Hakkari TTB Başkanı Yaviç’in sözlerine göre Van’daki 43 hekim istifasının altında yatan gerçeklik; sağlıkta şiddetin önlenmemesi, pandemi mücadelesini sağlıkçıların omuzlarına yıkan bir salgın yönetimi olması, izin, emeklilik ve istifa hakkının iptal edilmesi, uzun çalışma saatleri ve tüm bunlara rağmen emeklerinin karşılığını alamamaları oldu. Yaviç, hekimlerin tüm bunların sonucunda son çare olarak istifa ettiklerini söyledi.

İSTİFAYA MOBBİNG İDDİASI

Yaviç, istifalara yönelik mobbinglerin de mevcut olduğunu belirtti. İstifa dilekçesi işleme konulmayan hekimlerin olduğunu söyleyen Yaviç, karşılaşan zorlukları şöyle sıraladı:

“Hekimler istifa vermelerine rağmen gecici gorevlendirmeler yazılıyor ve gitmemeleri halinde istifalarının işleme konulmayacağı, özel sektöre geçişlerinde sorunlar yaşayacaklarına yönelik mobbing uygulanıyor”

Pandeminin ortasında “hakkınızı ödeyemeyiz” dedikleri doktorların maaşlarına tırpan

“KAMU ÖZEL SEKTÖRE KAYIYOR”

Van Hakkari Tabip Odası başkanı Dr.Hüseyin Yaviç çalışma koşullarındaki sıkıntılara işaret ederken, hekimlerin özel sektöre kaydığının altını çizdi. 

Yaviç şunları söyledi:

“Bir yandan çalışma koşullarında olumlu gelişmelerin yaşanmaması da istifalarda bir etken. Çalışma koşullarında çok ciddi sıkıntılar var. Bunların giderilebilmesi için de hekimler bulundukları kurumlardaki idari amirlerinden ya da  Sağlık Bakanlığından herhangi bir gelişme duymayınca artık son çare olarak istifayı tercih ettiler. Büyük bir çoğunluğu zaten özel sektörde çalışmayı tercih ediyor. Ciddi anlamda özel sektöre kayan bir tablo var önümüzde. Sağlık çalışanları emeklerinin karşılığını alamıyor. Bu sebeple, özel sektörde çalışmakla kamuda çalışmanın arasında artık çok ciddi bir fark oluşmaya başladı. Uzun mesailer sarf ediliyor hekimler tarafından fakat bunun karşılığının alınamaması, kamudan özel sektöre geçişi arttırmakta.”