Van’da üç çocuğa silah dipçikleriyle ağır işkence iddiası!

Yayın tarihi: 18 Şubat 2019 Pazartesi 9:07 am - Güncelleme: 18 Şubat 2019 Pazartesi 9:08 am

Van’ın merkez İpekyolu ilçesinde 14 yaşındaki Ö.S., 16 yaşındaki Ş.Y., 17 yaşındaki O.D., Van Barosu’na kafalarına ayak ve silah dipçikleriyle vurulduğunu, yüzlerinin ve vücutlarının yumruklandığını, kafalarının klozete konularak darp edildiklerini söyledi. Çocuklara ayrıca okumalarına izin verilmeyen kağıtlar imzalandığı bildirildi. Baro suç duyurusunda bulundu.

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir mahallesinde polisin düzenlediği operasyonda 15 Şubat’ta gözaltına alınan 17 yaşındaki O.D, 16 yaşındaki Ş.Y, 14 yaşındaki Ö.S. adındaki üç çocuk, iddiaya göre çok yoğun işkenceye maruz kaldı.

Van Emiyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü’ne teslim edilmeden önce Asayiş Şube Müdürlüğü’nde işkence gördükleri belirtilen çocuklarla Van Barosu Yönetimi, Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu ile Çocuk Hakları Komisyon başkanı ve üyeleri görüştü. Çocuklara, içeriğini bilmedikleri ve okumalarına izin verilmeyen kağıtların imzalatıldığı bildirildi.

Cumhuriyet’ten Mahmut Oran’ın haberinde aktardığı iddiaya göre Ö.S. adındaki çocuk, sol gözünde işkence nedeniyle görme kaybı yaşandığını söyledi. Ö.S. gözaltına alındığı anı ve sonrasını “Araçtan 8 polis indi beni ters kelepçelediler. Yere yatırıp yüzükoyun şekilde sırtıma iki defa dipçikle vurdular. 8 polis tekmelerle darp ettiler. Ardından beni kaldırıp yüzüme 3 polis yumrukla vurdu. Beni polis aracına bindirdiler. Araçta iken bir polis elindeki mermi ile kafama sert bir şekilde vuruyordu. Beni tokatladılar. Çok ağır sinkaflı küfür ve hakaretler ettiler. Aynı hakaretleri araçta da yaptılar. Tokatlamadan sonra beni tuvalete götürüp kafamı klozete soktular. Şu anda sol gözümde bulanıklık ve kaşınma var” diyerek anlattı.

[Haber görseli]

Çocuklardan 0.D. ise işten eve döndükten sonra polislerin mahalledeki olaylar nedeniyle kendisini gözaltına aldığını belirterek “Beni yakaladılar, yere yatırdılar. Dipçikle sırtıma vurdular. Botlarla karnıma vurdular. Yakalandığım esnada saçımdan tutup yüzüme gözüme yumrukla vurdular. Tuşba Asayiş Karakoluna götürdüler. Orada da tokatladılar. Kafamı klozete sokup ağır hakaret ve küfürde bulundular. Sonra Bölge Araştırma Hastanesi’ne götürdüler rapor aldılar” diye konuştu.

Yakalanmadan önce kendilerine ateş edildiğini iddia eden Ş.Y. ise “Yakalanmadan önce ateş ettiler. Ve gaz sıktılar. Durmamı istediklerinde durdum. Beni yere yatırıp ters kelepçelediler. Ardından tekme tokat vurdular. Dipçikle kafamın ardına vurdular. Ardından yüzüme gözüme ve burnuma yumrukla vurdular. Bilgi almak istediler. Bir şey bilmediğimi deyince beni tokatladılar. Çok ağır hakaret ve küfür ettiler. Gece geç saatte hastaneye bizi rapora götürdüler. Ondan sonra Çocuk Şubeye getirdiler” diye konuştu.

Van Baro Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise çocukların Çocuk Şube Müdürlüğüne teslim edilmeleri öncesinde darp edildiklerinin, doktor raporlarında da belirtildiği vurgulandı. Açıklamada “İşkence ve kötü muameleye tabi tutulduklarını söyleyen çocuklarla görüşmeler yapılmış, yapılan bireysel gözlemlerde vahim nitelikte yaralandıkları, işkence ve kötü muameleye tabi tutuldukları görülmüş, olaya ilişkin tutanakların düzenlenmesi akabinde failler hakkında derhal soruşturmanın başlatılması için Van Cumhuriyet Başsavcılığına ihbar ve şikayette bulunulmuştur” denildi.