Van’da meydana gelen selde mağdur olan yurttaş: Kış gelmeden bize el atsınlar

Yayın tarihi: 11 Ağustos 2021 Çarşamba 4:37 pm - Güncelleme: 11 Ağustos 2021 Çarşamba 4:40 pm

Van’ın Başkale ilçesinin Esenyamaç Köyü’nde yaşanan sel felaketinin ardından afetzedeler, yardım çağrısı yaptılar. Bölgede evi yıkılan bir vatandaş, “Şimdi artık taştan başka hiçbir şey kalmadı. Bizim devletimizden, milletimizden, partilerimizden ricamız; kış gelmeden bir el atsınlar. En azından başımızı sokacak bir yer yapsınlar bize” dedi.

Türkiye son günlerde doğal felaketlerle mücadele ediyor. Ülkenin güneyi yanarken, kuzeyi ve doğusu sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. Van’da meydana gelen sel felaketinde birçok yurttaş mağdur oldu.

Van’ın Başkale ilçesinin Esenyamaç Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar daha önce böyle bir sel felaketinin bölgede hiç görülmediğini belirtti. Bir vatandaş, “Çoğu yer kullanılamayacak hale geldi” dedi.

“HİÇ BÖYLE BİR FELAKET YAŞAMAMIŞTIK”

ANKA’ya konuşan, bölgede yaşayan ve çobanlık yapan bir vatandaşın açıklaması şöyle:

“Çobanlıktan geldim, öğlen yemeği yiyorduk. Daha yemeden yağmur başladı. Yağmur başladıktan sonra dışarı çıktım, ‘Sel gelecek’ dedim. Zaten bizim muhtar da anons etti. Dışarıya çıktık, artık kaçamadık. Sel geldi, evlerin hepsini götürdü. Aniden bastırdı, beş dakika sürmedi. 10 kadar ineği götürmüştüm, onlara zarar vermedi. Daha önce de geliyordu ama hiç böyle bir felaket yaşamamıştık. Böyle büyük bir felaket hiç gelmemişti.”

Bir başka vatandaş ise yetkililere, “Kış gelmeden bir el atsınlar. En azından başımızı sokacak bir yer yapsınlar bize” diye seslendi ve şunları söyledi:

“EN AZINDAN BAŞIMIZI SOKACAK BİR YER YAPSINLAR BİZE”

“Saat 12.30’tu ve aniden bir dolu yağmaya başladı, beş dakika içinde. Ben, kendim de evdeydim. Soframızı kurmuştuk, öğlen yemeği yiyecektik. ‘Kaçın’ dedim. ‘Ne oldu?’ dediler, ‘Sel gelecek’ dedim. Geldim burada da bağırdım. Biz ileriye gittik, başladı, her taraf bembeyaz oldu. Aşağıya doğru indi. Vurduğu evi bir kağıt parçası gibi parçaladı. Yağış, sel hepsi hepi topu 20-25 dakikadan fazla sürmedi. Her taraf afet altında kaldı. Evler yıkıldı, benim de evim yıkıldı, komşuların da evleri yıkıldı. Şimdi perişan haldeyiz. İnsanlar geçimini burada hayvancılıkla sağlıyor. Önceden bu sınırda bir kaynağımız vardı, onu da kapattılar. Köylüler meyve ağaçları dikmişlerdi, onları da aldı götürdü. Şimdi artık taştan başka hiçbir şey kalmadı. Bizim devletimizden, milletimizden, partilerimizden ricamız; kış gelmeden bir el atsınlar. En azından başımızı sokacak bir yer yapsınlar bize.”

Bir başka afetzede vatandaş ise jandarmanın sel uyarısı yaptığını belirtti ve şöyle konuştu:

“İKİNCİ SEL, ÇOĞU YERİ KULLANILAMAYACAK HALE GETİRDİ”

“Neredeyse 20 yıldır burada hiç böyle bir sel felaketi yaşamamıştık. Bir anda gök gürültüsüyle birlikte sel felaketi yaşandı. İkinci bir sel felaketini beklemiyorduk. İkinci gün hiçbir beklentimiz yoktu, yine gök gürültüsüyle birlikte sel geldi ve birincisinden çok daha büyük oldu. Jandarma önceden milleti uyarmıştı, ‘Selin olacağı yerlere gelmeyin’ demişti. Önceden uyardığı için millet, selin ulaşamayacağı yerlere çıkmıştı. İkinci sel de evlerin çoğunu götürdü. Çoğu yeri kullanılamayacak hale getirdi.”

Van’da sel öncesi yağmur bulutu görüntülendi