Van Gölü’nde yosunlaşma görüldü, müşteriler gezintiden vazgeçti

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2022 Perşembe 4:14 pm - Güncelleme: 4 Ağustos 2022 Perşembe 4:14 pm

Doğal Sit Alanı ilan edilen Van Gölü’nde yosunlaşma meydana geldi. Yosunlaşmanın tedirginlik yarattığını dile getiren deniz bisikleti işletmecisi müşterilerin gezintiden vazgeçtiğini söyledi.

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün Erciş sahillerinde, yosunlaşma görüldü. Dr. Mustafa Akkuş, yosunlaşmanın göldeki besin tuzlarının fazla olmasından kaynaklandığını açıkladı. Gölün kirlilikten korunmasının  önemli olduğuna dikkat çeken Akkuş, “Besin tuzları fazla olduğu zaman sıcaklıkla beraber yosunlaşma uygun ortamı buluyor ve çoğalmaya başlıyor. Şu anda Van Gölü için ciddi tehlike söz konusu değil fakat bu değişimin işaretini gösteriyor” dedi.

Sahilkent Mahallesi’nde 7 yıldır deniz bisikleti işletmeciliği yapan Necdet Sara, göldeki durumun kendisinde tedirginlik yarattığını ve müşterilerin de gezintiden vazgeçtiğini söyledi.

BESİN TUZLARI GÖLÜ KİRLETİYOR

Akkuş, derinliğinin az olduğu yerlerde sıcaklığın artmasıyla yosunlaşmanın olduğunu ancak durumun tehlike yaratmadığını belirtti. Akkuş yosunlaşmanın göldeki değişime işaret ettiğini söyleyerek, “Van Gölü’nün yüksek rakımda olması sebebiyle biyolojik döngü yavaş yani göle gelen kirliliğin aslında çözülmesi rakımı alçak olan bölgelere göre daha yavaş gerçekleşiyor. Bugün Van Gölü’nün kenarında gezdiğimiz zaman özellikle Mollakasım, Erciş tarafında alglerin aşırı çoğaldığını yani su yosunlarının arttığını kıyılarda yüzeyi kapladığını görüyoruz. Aslında bunun sebebi göldeki besin tuzlarının fazlalığından kaynaklanıyor. Besin tuzları fazla olduğu zaman sıcaklıkla beraber uygun ortamı buluyor ve çoğalmaya başlıyor.

“CİDDİ BİR TEHLİKE YOK”

Yosunlaşmanın Van Gölü için ciddi bir tehlike olmadığının altını çizen Dr. Akkuş, şu açıklamada bulundu: “Burada gördüğümüz miktar, normal görülenlerden çok az bir alanı kaplıyor. Bu aslında bir değişimin işaretini oluşturuyor yani Van Gölü kapalı bir göl. Göle gelen kirliliğin dışarı çıkma şansı yok. Bu sebepten Van Gölü kenarındaki bütün arıtmaların tam kapasite olarak çalışması, göle tek damla kirliliğin girmemesi lazım.”

Çatıdan düşen yavru kuşa elleriyle su içirdi