Valilikten 1 Mayıs açıklamasına engelleme: İşçiler gözaltına alındı

Yayın tarihi: 21 Nisan 2020 Salı 9:47 am - Güncelleme: 21 Nisan 2020 Salı 9:47 am

Tuzla’da 1 Mayıs açıklaması yapmak isteyen DİSK Limter-İş Sendikası üye ve yöneticileri gözaltına alındı.

İstanbul Tuzla İçmeler Köprüsü’nde, 1 Mayıs nedeniyle hem de tersanelerde virüs salgınının yayılmasını protesto etmek için basın açıklaması yapan  Limter-İş üye ve yöneticilerine polis müdahale etti.

Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı ile Limter-İş Örgütlenme Uzmanı Deniz Bakır’ın da aralarında olduğu 6 kişi karga tulumba gözaltına alındı.

VALİLİĞİN EMRİ

Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, gözaltında tutulduğu Tuzla Orhanlı Karakolu’nda yaptığı açıklamada, “Sabahleyin polisler geldi, ‘Ne yapacaksınız?’ diye sordular. 1 Mayıs’la ilgili açıklama yapacağımızı söyledik. Daha sonra karar değiştirdiler, ‘Valiliğin emri var, yasaklandı’ dediler. Biz de ‘Basın açıklaması yapmak sendikamızın yasal hakkıdır, bu hakkımızı kullanmamız Valilik tarafından bu şekilde yasaklanamaz. Valilerin kararları yasalardan üstün değildir’ diyerek bu duruma itiraz ettik. Sonra bizi apar topar Orhanlı Karakolu’na getirdiler. Şu anda bekliyoruz. Ama önümüzdeki günlerde 1 Mayıs’la ilgili açıklamamızı mutlaka yapacağız” dedi.

PARA CEZASI VERİLDİ

Saygılı ve beraberindeki 5 kişiye ayrı ayrı 3 bin 180 TL para cezası verildi. “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamasıyla haklarında soruşturma başlatılacağı söylenen Saygılı ve 5 kişi serbest bırakıldı.

İŞÇİLERİN ÇALIŞTIRILMASI İÇİN ÖZEL İZİN VERİLMİŞTİ

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu’nun 17 Nisan’da yayımladığı rapora göre, Tuzla’da bulunan 8 tersanede en az 57 işçi Covid-19 virüsüne yakalandı. Salgının hızla yayılmasına rağmen birçok tersane hafta sonu sokağa çıkma yasağı varken valilik ve kaymakamlıktan özel izin alarak işçileri çalıştırdı. En az 7 pozitif vakanın görüldüğü Sedef Tersanesi de ‘gemi siparişlerini yetiştirebilmek’ için özel izin alan tersaneler arasındaydı.