Valilik yazı gönderdi! Koronavirüse yakalanan kamu çalışanları ve öğretmenlere disiplin cezası

Yayın tarihi: 28 Nisan 2021 Çarşamba 1:38 am - Güncelleme: 28 Nisan 2021 Çarşamba 1:38 am

Bartın Valiliği tarafından gönderilen yazıda, koronavirüse yakalanan öğğretmen ve kamu görevlilerine disiplin cezası uygulanacağı belirtildi.

Bartın Valiliği, Bartın Vali yardımcısı imzasıyla 21 Nisan’da gönderdiği resmi yazıda, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında amir, memur ve işçi kadrosunda görev yapan personelin herhangi bir şekilde temaslı veya pozitif olmaları durumunda, durumlarının sorgulanmasını, gerekçeleri yeterli görülmeyen personele disiplin işlemi yapılmasını istedi. Bartın Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Bora “Neden hasta oldun? O zaman disiplin cezası alacaksın demek yasal değildir. Pandemiden halkı sorumlu tutmaktır” diyerek tepki gösterdi.

VALİ YARDIMCISI DİSİPLİN İŞLEMİ İSTEDİ

21 Nisan 2021 tarihli yazıda, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların herhangi bir şekilde temaslı veya pozitif olması durumunda sorumluluk sayıldıkları ve bu kişilerin kurum amirleri tarafından mutlaka sorgulanması gerektiği bildiriliyor. Yazıya göre, “Yapılan inceleme veya soruşturmada gerekçeleri yeterli görülmeyen personel hakkında amirlerince disiplin işlemi yapılması” isteniyor.

Evrensel’de yer alan habere göre konu hakkında açıklama yapan Bartın Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Bora duruma tepki gösterdi. Bora, “Bartın’da ilgili kurumlar pandemi döneminde gerekli önlemleri almamışlardır. Öğretmenlere ve kamu çalışanlarına aşı yapılmamış, uzaktan çalışma uygulamalarına geçilmemiş, tüm okullar 2 Mart tarihinden itibaren yüz yüze eğitime açılmış ve pandemiye davetiye çıkarılmıştır. Gerekli önlemler alınmadığı için Bartın’da pandemi hızla yayılmış ve Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak rekora ulaşmıştır” dedi.

“YASAL GEÇERLİLİĞİ YOK, KARARDAN VAZGEÇİN”

Sağlık Bakanlığının Kovid-19’la mücadele eden doktorlara hastalığa yakalandıklarında Kovid-19’un meslek hastalığı sayılabilmesi için hastanede yakalanmış olmasını kanıtlamasını istendiğini hatırlatan Bora, “Şimdi de Bartın Vali yardımcısı Bartın’da kamu çalışanlarını ve öğretmenleri Kovid-19 olması halinde disiplin cezasıyla tehdit etmektedir. Söz konusu yazı kamu yönetimi ve eğitim yönetimi açısından hiçbir bilimsel veriye ve usule uymamaktadır. Kamu çalışanlarına yasal olarak herhangi bir sorumluluk getirmemektedir. Bu tehdit ülkemizde son dönemlerde gördüğümüz yaşanan baskıcı, ben yaptım olducu ve yasa tanımazcı bir anlayışın yerel tezahürüdür. Neden hasta oldun? O zaman disiplin cezası alacaksın demek yasal değildir. Pandemiden halkı sorumlu tutmaktır. Yasal geçerliliği bulunmamaktadır. Bu karardan vazgeçilmesi çağrısı yaparak, konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla belirtiriz” diye belirtti.

İDARİ İZİN AÇIKLANDI

Öte yandan tüm Türkiye’de kamuda çalışanlar 10 ve 11 Mayıs’ta tam 12 Mayıs’ta ise yarım gün idari izinli sayılacağı açıklandı.