Valilik, Kürtçe tiyatro oyununu yasakladı

Yayın tarihi: 13 Kasım 2020 Cuma 9:22 pm - Güncelleme: 13 Kasım 2020 Cuma 9:24 pm

Şanlıurfa Valiliği, “Bêrû” isimli Kürtçe tiyatro oyununu süresiz olarak yasakladı.

Şanlıurfa Barosu, 14 Kasım’da Tahir Elçi Konferans Salonu’nda sahnelenecek ‘Bêrû’ (Yüzsüz) isimli Kütçe tiyatro oyununun valilik tarafından kent merkezi ve ilçelerinde süresiz olarak yasaklandığını duyurdu.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Urfa Barosu, söz konusu kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Urfa Barosu’nun resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

“Kürtçe dilinde oynanan “Berû” adlı tiyatro oyunu, Şanlıurfa Valiliğinin 13.11.2020 tarihli kararı ile Şanlıurfa il merkezi ve ilçeleri dahil olmak üzere Şanlıurfa coğrafi sınırları içerisinde süresiz olarak yasaklanmıştır’ Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.”

Tiyatro oyunu valiliğin “22699 nolu kararı” ile yasaklanırken; karara ilişkin valilik tarafından henüz resmi bir açıklama gelmedi.

İSTANBUL’DA DA YASAKLANMIŞTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları tarafından salgın döneminde özel tiyatrolara destek projesi kapsamında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sahnelenmesine saatler kalan “Bêrû” oyunu, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından “Kamu düzenini bozabileceği” gerekçesi ile yasaklanmıştı.

İçişleri Bakanı İsmail Çataklı yönetmeni Dario Fo’nun yazdığı oyunun “PKK propagandası” olduğunu söylemişti. İstanbul Valiliği de oyunun “PKK propagandası” içerdiği gerekçesi ile oyuncular hakkında adli sürecin başlatıldığını açıklamıştı.

İBB’nin Kürtçe oyununu polis bastı, kaymakam yasaklattı