Validebağ Korusu’na sabah operasyonu! Moloz döküldü, direnenler dövüldü

Yayın tarihi: 21 Eylül 2021 Salı 7:47 am - Güncelleme: 7 Temmuz 2022 Perşembe 9:12 am

İstanbul Üsküdar’da bulunan ve 1’inci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı statüsünde yer alan Validebağ Korusu’na sabah saatlerinde Üsküdar Belediyesi ve polislerle birlikte hafriyat döküldü. Belediyenin bu hamlesine Validebağ  Gönüllüleri isyan etti. Belediye çalışanlarına engel olmak isteyen yurttaşlar, polisler tarafından darbedildi.

Validebağ Korusu’na giren belediye ekipleri hafriyat araçları ile sağa sola moloz döktü. İzin vermeyen gönüllüler ile belediye çalışanları arasında da gerginlik çıktı.

TELE 1’e konuşan Validebağ Gönüllüsü Arif Belgin, “Üsküdar Belediye başkanı halk ile polisi karşı karşıya getirdi.” dedi.

63 YAŞINDAKİ KADIN DARP EDİLDİ

Yurttaşlar, AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin operasyonuna engel olmak isterken polisler tarafından darbedildi. Belediye ekiplerine karşı kurulan barikata katılan 63 yaşındaki kadın, yaşananları anlatarak “Doğayı öldüremezssin” diye isyan etti.

AVUKAT ONUR CİNGİL TELE 1’E ANLATTI

TELE 1’de yayınlanan Haber 10 programına konuk olan Avukat Onur Cingil, durumu şu ifadelerle değerlendirdi:

“Validebağ’da Üsküdar Belediye Başkanı’nın valiliği kaymakamlığı yanına alarak yaptığı kanunsuzluklara bugün yenisi eklendi. Eve gelen hırsız gibi sabahın saat 5’inde buraya içinde cam, elektrik kablosu, taşın molozun olduğu bir şey döktüler. Bunu 1’nci derecede doğal sit alanına yol çalışması yapacak kadar fütursuzlar. Üsküdar Belediye Başkanlığı 10 Ağustos 2021’de tebliğ almasına rağmen, 53 sayfalık yürütmenin durdurulmasına yönelik karar olmasına rağmen hukuk tanımıyorlar. 100’üncü gününe yaklaşan nöbet devam edecek. Bu artık kanunsuzlarla kanuna uyanlar suçlularla namuslular arasındaki bir mücadeledir. Bütün geleceğini düşünen insanları bize desteğe davet ediyorum.

İş makinaları polis ve jandarma eşliğinde girdi. Sivil polis olduğu zannedilen zabıta oldukları anlaşılan 100’e yakın insan var. Burada onlarca kişi yerlerde sürüklendi. Zabıtalardan da polislerden de Üsküdar Belediye Başkanı’ndan da hesap soracağız”

 

NE OLMUŞTU? 

Validebağ Korusu, 1999’da “doğal SİT alanı” olarak tescillendi. 2014’te iki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen koruya yönelik müdahaleler 2014’te başladı.

Koru için 2018’de “Millet Bahçesi projesi” hazırlandı ancak bu proje de gönüllülerin verdiği mücadele sonucunda hayata geçmedi. Üsküdar Belediyesi Meclisi Mart 2020’de, “olağanüstü” gündemle toplandı ve mülkiyeti Hazine’ye ait olan korunun 261 bin metrekarelik bölümünü bakım ve onarım gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsis etti.

Bu gelişmeden yaklaşık bir yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Nisan’da Üsküdar’ı ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından Validebağ Korusu’nda Üsküdar Belediyesi’yle “Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi”ni hayata geçireceklerini duyurdu.

18 Haziran’da yaptığı konuşmada, 21 Haziran Pazartesi günü korudaki projenin başlayacağını açıklamasının ardından ise mahalle sakinleri koruda nöbet başlattı.

17,6 milyon liralık “Rehabilitasyon ve Düzenlenme İşi” ihalesi ile koruda 88 dönümlük alana saha çimi döşenmesi planlanıyordu.

KORU HAKKINDA

Altunizade, Koşuyolu ve Acıbadem mahalleleri arasında bulunan Validebağ Korusu, Türkiye’nin 485 kuş türünden 130’una ve 400’ü aşkın kelebek türünden 31’ine, İstanbul’daki 2000 tür otsu bitkinin 200’üne ev sahipliği yapıyor.

1. Derece Doğal Sit Alanı olan koruda, 101 tür ağaç, ağaççık ve çalı saptanmış. Bazıları anıt ağaç statüsünde.