CHP, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasına yönelik protesto eylemleriyle ilgili İstanbul Valiliği'ni ziyaret etti. CHP Genel Başkan Yardımcıları Suat Özçağdaş, Deniz Yavuzyılmaz ve Sevgi Kılıç ile İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Vali Davut Gül ile bir araya geldi. 15.00'da başlayan görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.
Cami tahribatı iddialarının ardından İBDA-C adlı grup Şehzadebaşı Camii'nde iftar çağrısında bulundu. İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de bu çağrının ardından alanda gerilimin artmaması için Vali Gül ile görüştüklerini ve güvenlik önlemlerinin arttırılacağını söyledi.
Görüşmenin ardından açıklama yapan Çelik'in ifadeleri şöyle:
"Öğrencilerin farklı alanlara yürüyüş talepleri oldu. Biz Saraçhane'nin korunması gerektiğini, direnişin alanının Saraçhane olduğunu söyledik.
Belediyenin kapılarını sürekli açık bırakıyoruz. Her gün iki üç öğrenci açıklama yapıyor. Gözaltıları takip ediyoruz. 300'ün üzerinde gözaltı var. İfadelerin çoğu tamamlandı. Avukat desteği sağlıyoruz. Bozdoğan'daki gerilim, tüm kitleye yansıyor. Polis kontrolsüz bir şekilde olayla ilgisi olmayan insanlara müdahale ediyor. Gözaltına alınanlar oldu.
CAMİİ AÇIKLAMASI
Belediye binasının içine insanlar girdi, onları korumaya aldık. Ancak camiye doğru da insanlar gitti. Polisler de camiye onlarla birlikte girdi. Orada bir sıkışma yaşandı. Bu sıkışmadan dolayı, oradaki tarihi mezar taşlarıyla ilgili yerinden oynama suretiyle bir şeyler oldu. İBB Miras’ı oraya gönderdik. İBB Miras, tarafından tahribatı giderme çalışmaları devam ediyor. Camide çeşitli bir ürün kullanımıyla ya da duvara karşı yapılan eylemle ilgili birtakım süreçlerden bahsediliyor.
Biz tüm eylemcilerin uyarıyoruz. Yani o duvarının üstüne çıkıp bir şey içen, duvarın yanında bir eylem yapan provokatördür. Özellikle kasten yapılmıştır, yaptırılmıştır. Eylemcilerin hiçbiri öyle bir şey yapmadı.
Bugün yine biz de Saraçhane meydanında olacağız. Başka gruplar da cami için iftar çağrısı yaptı. Sıkı bir güvenlik tedbirinin alınmasını istedik. İftar programı için gelenlere de iftar malzemesi dağıtabiliriz. Oraya gelenlerle bir gerilim yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini sayın Valiyle konuştu. Biz kişisel olanaklarımız ve belediyenin kaynaklarıyla orada bir tampon bölge oluşturacağız. Valilik de önemler alacak.
Taksim'i bir gün özgürleştireceğiz. Ancak bugün direnişin alanı Saraçhane'dir."