İstanbul Valiliği’nden yapılan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü için İstanbul’u abluka altına alan ulaşım kısıtlamasının ardından Vali Davut Gül açıklama yaptı. Gül, CHP’nin çelenk koyma müracaatı olmadığını belirtip “Eğer yarın çelenk koymak isteniliyorsa bugünden müracaat yapmaları gerek” dedi.

Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde yurttaşlara kapatılmasının ardından adeta OHAL ilanı gibi ulaşımda da kısıtlamalar getirildiği duyuruldu. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada 1 Mayıs’ta toplu ulaşıma kapatılan yollar ve sendika ile siyasi partilerin yürüyüş güzergahlarındaki çöp konteynerleri 1 gece önceden toplatılacağı bildirildi.

İstanbul Valisi Davut Gül, 1 Mayıs’ta alınacak güvenlik önlemlerine ilişkin Taksim Meydanı’nda açıklama yaptı.

‘YASAL MÜRACAAT OLMADI’

Gül, “İstanbul’da 40 tane gösteri ve toplantı yürüyüşü yapılabilecek yasal meydanımız var. Şimdiye kadar bunlarla ilgili herhangi bir müracaat olmadı. Dolayısıyla İstanbul’da bu saat itibariyle yasal olarak etkinlik yapmayla ilgili herhangi bir kuruluşun grubun bir müracaatı olmadı. Olmayınca da yarın daha çok yasa dışı gösterilerle ilgili çeşitli çağrılar var. Biz güvenlik tedbirlerimizi alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Valilik tarafından paylaşılan kapalı sokaklar, yollar ve ulaşım araçlarına dikkat çeken Gül, “Vatandaşlardan ricamız olabildiğince bu bölgelere gelmemeleri. Trafik anlamında bir sıkıntı yaşanacak. Yarın böyle olmasını biz de istemezdik. İsterdik ki, Yenikapı’da Maltepe’de vatandaşlarımızın coşkuyla kutlayacakları bir alan olsun. Taksim’e de insanlar çocuklarının eşlerinin elinden tutarak gezmeye gelsinler. Maalesef olmadı. Yarın 42 binin üzerinde güvenlik personelimiz görev yapacak.” diye konuştu.

TELE1 muhabirinin Anayasa Mahkemesi’nin Taksim kararı sorusunu yanıtlayan Gül şunları söyledi:

DİSK’in ve KESK’in 1 Mayıs’la ilgili yaptıkları müracaatlara valilik olarak verdiğimiz bir cevap var. Yaklaşık iki buçuk sayfalık bir cevap. Orada bakarsanız en ince ayrıntısına kadar hem Anayasa Mahkemesinin kararları hem diğer yargı kararları ile birlikte açıklandı.

‘CHP’NİN ÇELENK KOYMA MÜRACAATI OLMADI’

CHP’nin Taksim çağrısına ilişkin konuşan Gül, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin herhangi bir çelenk koyma müracaatı olmadı. Ben İl Başkanı’nı da aradım kendisine hatırlattım. Eğer yarın çelenk koymak isteniliyorsa bugünden müracaat yapmaları gerektiğini, müracaat yaparlarsa belli sayıda kişiye rehberlik edeceğimizi söyledim.” dedi.

‘BURAYA DAHA ÇOK MARJİNAL GRUPLAR ZORLUYORDU’

Gül, TELE1 muhabirinin daha önce sadece İstiklal Caddesi ve Taksim’e çıkan yollar kapatıldığını ancak şimdi Beyoğlu’nun tamamen kapatıldığı hakkındaki sorusuna ilişkin şu yanıtı verdi:

“Geçtiğimiz yıllarda yasal olarak miting yapılacak alanlar vardı talep edilen ve vatandaşlar orada miting yapıyordu. Buraya daha çok marjinal gruplar zorluyordu. Bu sefer yasal olarak bir talep yapılmadı. Dolaysıyla yasal olarak tahsis edilen bir miting alanı yok. Marjinal gruplar, terör grupları yasal gruplar herksin irili ufaklı çağrı yaptığı bir ortamdayız. Takdir edersiniz ki İstanbul’da 16 milyon vatandaşımız yaşıyor. 17 milyon turist var. Bunların güvenliğinden biz sorumluyuz. İmkanımız ne varsa en üst düzeyde tutarak bu imkanı sağlamaya çalışıyoruz.”

1 Mayıs’ta İstanbul’da OHAL! Yollar kapatılacak seferler iptal