Vakıf üniversitelerinin sözleşme skandalı sürüyor: 35 akademisyenin daha sözleşmesi yenilenmedi

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2020 Çarşamba 2:09 am - Güncelleme: 29 Temmuz 2020 Çarşamba 2:09 am

YÖK’ün devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışanların eşit ücretli maaşa tabi tutulması kararının ardından vakıf üniversiteleri akademisyenlerin sözleşmesini yenilememeye başladı. Okan Üniversitesi, Altınbaş Üniversitesi’nin ardından Esenyurt Üniversitesi de 35 akademisyenin sözleşmesini yenilemedi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışanların eşit ücretli maaşa tabi tutulması yönünde geçtiğimiz ay karar aldı. YÖK, bu kararın önümüzdeki dönemde uygulamaya konulmasını isterken birçok vakıf üniversitesi, akademisyen ve üniversite personelinin işine son verme yoluna gitti.

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre, İstanbul Esenyurt Üniversitesi meslek yüksek okulunda ve diğer fakültelerde 35 kişinin sözleşmesi yenilenmedi. Sendikalar ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği vakıf üniversitelerinin bu kararını, sömürü olarak yorumladı. Daha fazla maaş vermek istemeyen ve 4 akademisyenin yapacağı işi bir akademisyene yüklemek isteyen vakıf üniversitelerine tepki gösteren meslek örgütleri de, YÖK’e, “Tavır alın” çağrısı yaptı. Sözleşmeleri yenilenmeyen akademisyenler ve personeller de, “Bu dönemde, diğer vakıf üniversiteleri de işten çıkartma yaparken nereden, nasıl iş bulacağız?” sorusunu sordu.

Daha önce de Okan Üniversitesi de emekli profesörleri ücretsiz izne göndermiş, buna tepki gösteren Prof. Levent Sevgi’nin de sözleşmesini feshetmişti. Altınbaş Üniversitesi de geçtiğimiz aylarda 70’e yakın akademisyenin ve personelin sözleşmesini sonlandırmıştı.