Vaka artışlarının sebebi ne? TBB’den açıklama

Yayın tarihi: 6 Şubat 2021 Cumartesi 4:03 pm - Güncelleme: 6 Şubat 2021 Cumartesi 4:04 pm

Ülke genelinde günlük vaka sayısı yeniden tırmanışa geçti. Bakanlık verilerine göre, 24 Ocak’ta 5 bin 200’lere kadar düşen günlük vaka hızla 8 binlere yükseldi. TTB Genel Sekreteri Bulut, bu artışın sebebinin, mutasyonlu virüsün yanı sıra AKP kongrelerinin ve toplantılarının olduğunu söyledi. 

Koronavirüs kısıtlamalarıyla düşüşe geçen günlük vaka sayısı ise yeniden tırmanmaya başladı. Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 tablolarına göre, 24 Ocak tarihinde 5 bin 200’lere kadar düşen günlük vaka sayısı son günlerde yeniden 8 binlere kadar çıktı.

AŞILAMA YAVAŞ GİDİYOR

BirGün’den İsmail Arı’ya konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “Son günlerde dikkatleri çeken vaka artışına neden olabilecek birkaç ihtimali var. Birinci ihtimal, aşılamayla beraber bir rehavetin gerçekleşmiş olmasıdır. Henüz 2,5 milyon insan aşılandı ve aşılama çok yavaş gidiyor. Bir diğer ihtimal ise kış mevsimiyle beraber insanların kapalı ortamlarda yaşamaya başlaması. Ayrıca bunun yanında vaka artışlarında AKP kongrelerinin ve toplantılarının da etkisi var. Binlerce insanla kapalı alanlarda toplantılar, kongreler düzenleniyor” dedi.

MUTASYON ANALİZLERİ YAYIMLANMIYOR

Günlük vaka sayısındaki artışın Covid-19’un mutasyona uğrayan türleriyle de alakalı olabileceğini vurgulayan TTB Genel Sekreteri Bulut, şunları söyledi:

“Türkiye’de mutasyona ilişkin çalışmalar ve veriler açıklanmadı. Dünyada birkaç mutasyon türünden söz ediliyor ve hangi mutasyonun vaka artışını ne oranda etkilediği belli değil. İngiltere mutasyona ilişkin bilgileri her hafta açıklıyor ama Türkiye’de bu açıklanmıyor. Virüsün mutasyona uğrayan türlerinde yayılım etkisinin daha hızlı olduğu ve daha hızlı bulaştığı ifade ediliyor. Yani, vaka artışının bir diğer nedeni de bu olabilir. Sağlık Bakanlığı bu konuda da yine şeffaf davranmıyor. Mutasyon analizleri de yayınlanmıyorsa burada başka bir hadise vardır.”