Vahim uyarı: Salgının sonu kıtlık mı?

Yayın tarihi: 1 Nisan 2020 Çarşamba 9:45 am - Güncelleme: 1 Nisan 2020 Çarşamba 9:45 am

Ekonomist Mustafa Murat Kubilay, salgının yarattığı kriz nedeniyle Türkiye’nin döviz sıkıntısı çekeceğini belirterek bu durumda bir kıtlık ihtimalinden bahsedilebileceğini belirtti.

Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik kriz tehdidi Halkweb Youtube kanalında Fatma Karaağaç’la Gündem Özel’de Ekonomist Mustafa Murat Kubilay’la tartışıldı.

Karaağaç, hükümetin ekonomik paketini, iktidarın neden vatandaştan para istemek zorunda kaldığını, ihtiyat akçesi, işsizlik fonu v.b. yollara neden başvurulamadığını sordu.

Bunun yanında yaşanan gelişmelerin önümüzdeki günlerde kıtlık sorununa neden olup olmayacağını soran Karağaaç’a Kubilay, “A senaryomda bu yok ama gözardı edilemez bir durum” yanıtını verdi.

DÖVİZ KRİZİ KITLIK GETİRİR

Kubilay çoğu tahıl ürününün yurt dışından ithal edildiğinin altını çizerek, salgının uzun sürmesi durumunda ülkelerin ellerinde olan ürünleri satmak istemeyeceğini bunun yanında salgının yarattığı kriz nedeniyle Türkiye’nin döviz sıkıntısı çekeceğini belirterek bu durumda bir kıtlık ihtimalinden bahsedilebileceğini belirtti.

KAPALI EKONOMİYE DÖNÜLDÜĞÜNDE DURUM VAHİM!

Dünya ülkelerinin kapalı ekonomiye dönmesi halinde Türkiye’de kıtlık sorunun kaçınılmaz olacağını belirten Kubilay, “Bu konuda da Türkiye maalesef çok iyi bir durumda değil. Tahılı bile Ukrayna’dan ya da Rusya’dan aldığımız oluyor. Yani böyle bir durum gerçekleşebilir.” dedi.

Kubilay’ın ilgili açıklaması şu şekilde:

“Şöyle bir şey var. Türkiye tarım ürünlerinde kendi kendine yeten bir ülke değil. Yurt dışından çok alınıyor. Bu kanalların bir çoğu kapanacak. İki nedenle bir sizin yeterince döviziniz yok bahsettiğim üzere Türkiye yeniden bir döviz krizine girebilir. İkincisi ülkeler belki satmak istemeyecekler. Çünkü bir anda kısa bir süreliğine olsa kapalı ekonomiler dönemine girebiliriz. Herkes kendi derdine düştüğü için kim kendi bahçesinde ne varsa onu sadece kendi vatandaşlarına vermeyi isteyecek. Bu konuda da Türkiye maalesef çok iyi bir durumda değil. Tahılı bile Ukrayna’dan ya da Rusya’dan aldığımız oluyor. Yani böyle bir durum gerçekleşebilir. Ne zaman gerçekleşir yeniden büyük bir finansal istikrarsızlık olursa ki ben bunu bekleyenlerdenim. Beklemediğim şey şu salgın çok uzun sürerse ekonomiler dünya genelinde kendi içine doğru kapanırsa o zaman bu gerçekleşir. Ama bu benim a ya da b senaryom değil. Bir şekilde bir yerden sonra gelişmiş ülkelerin salgını kontrol altına alacağını düşünüyorum”