ABD’li Profesör virüsü Çin’e sattı iddiası yalanlandı!

Yayın tarihi: 8 Nisan 2020 Çarşamba 1:58 pm - Güncelleme: 8 Nisan 2020 Çarşamba 2:45 pm

ABD Adalet Bakanlığı, Harvard Üniversitesi Kimya ve Kimyasal Biyoloji Bölümü Başkanı Dr. Charles Lieber’in koronavirüsü laboratuvarda üretip Çin’e sattığı ileri sürülmüştü. Lieber, hakkında 28 Ocak 2020 tarihinde tutuklama kararı verildiği doğru. Bir araştırma laboratuvarı kurması için Lieber’e 1,5 milyon dolar daha ödendi. Lieber bu fonları, ilişkileri gizlediği ve yalan söylediği için de tutuklandı.

Harvardlı profesör, 2011 itibariyle Wuhan Teknoloji Üniversitesi’nde “Stratejik Bilim İnsanı” seçildi ve 2012’den 2017’ye kadar “bin yetenek planı” kapsamında bu görevi yürüttü. Bu plan Çin’in bilimsel gelişimi ve ekonomik refahını desteklemek amacıyla üst düzey bilimsel yetenekleri çekmek ve yetiştirmek için tasarlanmıştı. Lieber, üniversiteden bu proje kapsamında aylık 50 bin dolar maaş ve çeşitli masraflar için de 158 bin dolar aldı.

KOMPLO TEORİSİ

Lieber hakkında içinde Wuhan’ın da geçtiği bu karar, 28 Ocak 2020’de açıklanmış. Durum böylece bir komplo teorisi üretmeye daha müsait bir hal alıyor.

Lieber nanobilim alanında uzman bir bilim insanı. Nanobilim, metrenin milyarda biri büyüklüğündeki materyalleri inceleyen ve geliştiren bilim dalına deniyor. Lieber’in tutuklanması sonrası çıkan haberlerden birinde, nanoteller aracılığıyla hücreler arası elektrik bağlantılarını incelediği bilgisi yer alıyor. Lieber ne bir biyolog, ne de virüs uzmanı.

KORONAVİRÜS İLE İLGİLİ DEĞİL

İddiayı inceleyen bağımsız doğrulama platformu Factcheck.org da analizi için Adalet Bakanlığı’na danıştı. Bakanlık da soruşturmanın koronavirüsle ilgisi olmadığını belirtti.