Uzmanlardan salgın uyarısı! Grip ile koronavirüs nasıl ayırt edilecek?

Yayın tarihi: 4 Ekim 2021 Pazartesi 11:11 am - Güncelleme: 4 Ekim 2021 Pazartesi 1:09 pm

Havaların soğumasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığı vakaları arttı. Uzmanlar grip salgınına karşı yurttaşları uyarırken koronavirüs ile arasındaki ayrımın nasıl yapılacağı merak konusu oldu.

Dünyada ve Türkiye’de 2020 yılında pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamalar nedeniyle grip vakalarına ender olarak rastlandığını belirten Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Füsun Eyüpoğlu, risk gruplarındaki kişilerde grip enfeksiyonuna yatkınlığın artacağını ve hastalığın kliniğinin daha ağır seyredebileceğini belirterek, “Zatürre, solunum yetmezliği, nörolojik ve kalple ilgili komplikasyonlar gelişerek, ölüme neden olabilmektedir” dedi. Prof. Dr. Eyüboğlu, risk grubundaki bireyleri de şöyle sıraladı:

“5 yaş altı (özellikle 6 ay-2 yaş arası) çocuklar ve 65 yaş üzeri erişkinler, gebeler özellikle son üç ayı ekim-mayıs arasında geçecek olanlar en riskli grup. Bağışıklığı baskılanmış kişiler, altta yatan kalp, böbrek, akciğer, sinir sistemi hastalığı olanlar, obez kişiler, diyabet gibi metabolik hastalığı olanlar, 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanmak zorunda olanlar, kendileri influenzanın ağır seyretme riski taşımasalar da yukarıdaki risk grupları ile yakın temasta olan kişiler ve sağlık çalışanları.”

“COVID-19 İLE KARIŞTIRMAYIN”

Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Oya İtil de grip ve koronavirüs ile nasıl ayırt edilebileceği hakkında bilgiler verdi. İtil, grip belirtilerinin de koronavirüs ile çok benzer olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ani başlangıçlı ateş öyküsü, öksürük veya boğaz ağrısı en tipik bulgularıdır. Kas ağrısı, kırgınlık ve baş ağrısı, solunum sıkıntısı da eşlik edebilir. Bu bulgular Covid-19 ve diğer viral solunum yolu enfeksiyonlarına benzerdir. Grip virüsü en sık öksürme, hapşırma ile ortama saçılan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşır. Hastalık, okul öncesi ve okul çağı çocuklarda daha hızlı yayılır. Okulların açılması ile önümüzdeki dönemde grip enfeksiyonunun toplumda yayılım hızında artış beklenmekte. Belirtiler başlamadan 24 saat önce bulaştırıcılık başlar, sonraki 5-7 gün bulaştırıcılık devam eder. Genellikle gribin klinik belirtileri 1-2 hafta içinde tamamen düzelmektedir.

GRİP AŞISI TAVSİYESİ

Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçgil, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine konuştu. 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlıkları bulunan yurttaşları grip aşısı olmaya çağırdı. Kılıçgil, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, grip aşısının hastane yatışlarını azalttığını ve hastalığın daha rahat geçmesinde önemli rol oynadığını belirtti.

Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle geçen yıl mevsimsel grip (influenza) vakalarında azalma görüldüğünü aktaran Kılıçgil, yüz yüze eğitimin başlaması ve tedbirlerin gevşetilmesiyle birlikte grip vakalarında bu yıl artış beklendiğini bildirdi.

Kılıçgil, grip aşılarının her yıl eylül-aralık dönemlerinde yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Hipertansiyon dahil kalp damar hastalıkları, astım ve KOAH dahil akciğer hastalıkları, diyabet hastalığı, kronik böbrek hastalığı gibi hastalıkları olan ve bu durumlarını rapor ile belgeleyen kişiler ile 65 yaş üzeri ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan vatandaşlarımızın grip aşıları SGK tarafından karşılanacaktır.

Özellikle 65 yaş üzerinde veya kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızın grip aşılarını olması çok önemlidir. Hastane yatışlarını azaltmak, hastalıkları daha rahat geçirmek ve belki de olacağımız hastalığa yakalanmamak için tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum.”

Koronavirüse karşı ilk ağız yoluyla tedavi! Hastaneye kaldırılma riskini yarıya indirebilir