Uzmanlardan korkutan açıklama: Gerçek vaka sayısı 300 binden fazla

Yayın tarihi: 4 Nisan 2021 Pazar 11:10 am - Güncelleme: 4 Nisan 2021 Pazar 11:11 am

Yeni tip koronavirüs salgınında vaka ve ölüm sayısı katlanarak artmaya devam ederken uzmanlardan korkutan açıklamalar geldi. Uzmanlar tespit edilemeyen ve asemptomatik vakalar birlikte gerçek vaka sayısında 300 – 350 bin civarında olduğunu açıkladı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayıları artarken son iki haftadaki veriler ikiye katlandı. 19 Mart’ta 21 bin 30 vaka ve 87 ölüm meydana geldiği açıklanırken turkuaz tablodaki vaka sayısı 3 Nisan’da 44 bin 756’ya ölüm sayısı ise 186’ya yükseldi.

Milliyet’ten Mert İnan’ın haberine göre İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur, asemptomatik ve tespit edilemeyen hastalarla birlikte gerçek vaka sayısının 300 – 350 bin civarında olduğunu söyledi. Dr. Tamur, “Ülke genelinde tespit edilebilen vaka sayısı 40 bine ulaştı ancak asemptomatik ve tespit edilemeyen hastaları da hesaba kattığınızda bu rakamın 300-350 bin arasında olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

“FİLYASYONDA SIKINTILI BİR DÖNEMDEYİZ”

Asemptomatik hastaların, Kovid-19’a yakalandıklarının farkında olmadıkları için böyle bir tablonun oluştuğuna dikkat çeken Dr. Tamur, şöyle konuştu:

“İstatiksel olarak bir Kovid-19 vakası yakaladığınızda 8-10 arasında vaka kaçmış olur. Bunu nedeni asemptomatik kişilerin hastalığı hayata geçirmesidir. Bu kişiler hasta olduklarını bilmezler ve test yaptırmaya gitmezler. Ancak taşıyıcı olduklarından virüs yayılmaya devam eder. Şu an için test poztif oranı yüzde 16-17’yi geçmiş durumda. Bir aile hekimine 17-18 pozitif vaka oranı söz konusu. 5 bin aile hekimi olduğunu düşünürsek, sadece İstanbul’da tespit edilen vaka sayısı 9 bin diyebiliriz. En büyük sorun temaslıların testi pozitif çıkanlar tarafından saklanıyor olması. Filyasyonda da sıkıntılı bir dönemdeyiz. 40 bin vaka, 30 bin hane demektir. 30 bin haneyi sorgulamak kolay değil”

“10 NİSAN’DA ÇOK DAHA KÖTÜ BİR TABLO GÖRECEĞİZ”

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmail Balık da şu tespitlerde bulundu:

“Ülke genelindeki vaka sayısının 350-400 bin arasında olduğunu tahmin ediyoruz. Varyant virüs yüzde 80 daha bulaşıcı bir özellik sergiliyor. Üçüncü dalganın zirve noktanda vaka tespit edilen vaka sayılarının 50-55 bin bandında olması muhtemel. Ülke olarak pandeminin en büyük vaka krizini yaşıyoruz. Şu anki yoğun bakım ve ölüm tablosu 20 binli vakaların yansıması. Son bir haftalık tablonun yoğun bakım ve ölümlere etkisi ise 10 gün sonra tam olarak ortaya çıkacak. 10 Nisan’da, bugünden çok daha kötü bir tablo göreceğiz.”

“DAHA YÜKSEK RAKAMLARI GÖRMEK KAÇINILMAZ”

Mevcut vaka tablosundaki rakamın test sayısına bağlı olarak tespit edilebilen kişiler olduğunu dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise şunları söyledi:

“Mevcut vaka tablosunu ne yazık ki 10 katı fazla düşünmemiz gerekiyor. Bu durum asemptomatik hastaların durumundan kaynaklı. Aktif vaka sayısının 300 bine yakın olduğu açıklandı. Toplam vaka sayısı için de ‘Bir yakalanan 10 kaçan’ kuralını hesaba katarsak, virüsü vücudunda taşıyan ve etrafa bulaştırma potansiyeli olanların milyon bandında olduğunu anlarız. Tarama testlerinin ciddi olarak artırılması gerekiyor. Mevcut tablonun ağır vaka ve ölüm sayılarına etkisini 10 gün sonra göreceğiz. Ne yazık ki ölüm oranları ve yoğun bakımlarda 10 gün sonra daha yüksek rakamları görmek kaçınılmaz.”

“TESPİT EDİLENİN SEKİZ KATI KADAR VAKA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

En büyük sorunun detaylı verilerin açıklanmaması olduğunu belirten Halk Sağlığı Uzmanı Cavit Işık Yavuz ise şu ifadeleri kullandı:

“Pandeminin literatür rakamı 8.9 kattır. Yani bir tespite karşı 8.9 kişi tespitten kaçmış sayılır. Tespit edilen vaka sayısının sekiz katı kadar Kovid-19 bulaşan vatandaş olduğunu düşünüyoruz. Mutant virüsün yayılım ve bulaşma hızını da hesaba katarsak tablo sanıldığından daha kötü. Vatandaşlarımızın çok dikkatli hareket ederek mümkün olmadıkça kalabalık ortamlarda bulunmamaları gerekir.”

“GEÇİM DERDİNDEN DOLAYI TEMASLI KİŞİLER SAKLANIYOR”

Test pozitif oranının yüzde 20 sınırına dayandığını söyleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Kazım Doğan da “Mevcut tespit edilenlerin dışında 7-8 kat daha fazla vaka olduğunun bilinmesi gerekir.” dedi. Doğan, şöyle devam etti:

“Test sonucu negatif olup klinik bulgusunda Kovid-19 saptanan kişiler Kovid-19 vakası olarak kayıtlara geçmiyor. Maalesef vatandaşlar geçim derdinden dolayı aile içindeki temaslı kişileri saklamaya başladı. Toplumsal bağışıklık için 130 milyon doz aşının 4 ay içinde yapılması gerekiyordu. 15 Ocak’tan bu yana birinci doz 9 milyon, ikinci doz 6 milyon olmak üzere, aşılanan vatandaş sayısı 15-16 milyon civarında.”