Uzayda heyecan veren keşif! Gizemli radyo sinyalleri başka galaksilerin habercisi mi?

Yayın tarihi: 13 Haziran 2024 Perşembe 9:35 am - Güncelleme: 13 Haziran 2024 Perşembe 9:35 am

Uzaydan gelen ve ne olduğu tam olarak açıklanamayan güçlü radyo sinyallerinin üzerinde çalışmalar devam ediyor. Yapılan araştırmalar bu radyo sinyallerinin bizim yaşadığımız samanyolu galaksisine benzer galaksilerden geliyor olabileceğine dair veriler ortaya koydu.

Yeni bir araştırmaya göre, uzayın derinliklerinden gelen, açıklanamayan ve güçlü radyo sinyalleri bizimki gibi galaksilerden geliyor olabilir. Araştırma, hızlı radyo patlamaları ya da Fast Radio Burst’larda (FRB) daha önce fark ettiğimizden çok daha fazlasının olabileceğini gösteriyor. FRB’ler bize uzayın derinliklerinden gelen çok yoğun, çok kısa radyo enerjisi patlamaları. Bir milisaniyede Güneş’in üç günde yaydığı kadar enerji yayıyorlar.

Galaksi dışından gelen ve açıklanamayan bir sinyal keşfedildi

İLK 2007’DE BULUNMUŞTU

FRB’ler ilk olarak 2007’de bulunmuştu. O zamandan beri evrenin çeşitli yerlerinden gelen binden fazla FRB tespit edildi. Bilim insanları FRB’lerin nereden geldiğini hâlâ bilmiyor. Ancak ekstrem ya da olağandışı bir yerden kaynaklandıkları açık: Açıklamalar nötron yıldızları ve kara deliklerden uzaylı teknolojilerine kadar değişiyor. Bilim insanları bu patlamaları anlamaya çalışma hedefiyle tekrar eden çok faal kaynaklara uzun zamandır odaklanıyor. Faal kaynaklar yararlı çünkü tekrar eden doğaları, bilim insanlarının gökyüzünün FRB’lerin gelmesi beklenen kısımlarına odaklanabilmesini sağlıyor. Ancak hızlı radyo patlaması kaynaklarının sadece yaklaşık yüzde 3’ü tekrar ediyor. Bu da geri kalan kaynakların nispeten bilinmediği anlamına geliyor. Sadece bir sinyal üretmiş olan bu tekrar etmeyen FRB’lerin 128’ini inceleyen yeni bir çalışma, bunların kendi Samanyolu’muz gibi, sadece nispeten sınırlı yoğunluklara ve mütevazı manyetik alanlara sahip galaksilerden geldiğini öne sürüyor.

POLARİZE IŞIK KULLANARAK İNCELENDİ

Toronto Üniversitesi’nden baş yazar Ayush Pandhi, “Bu, diğer yüzde 97’ye ilk bakış oldu” diyor. Söz konusu çalışmada kaynaklar polarize ışık kullanılarak incelendi. Bu, bilim insanlarının sadece ne kadar parlak olduklarını değil, aynı zamanda titreşen elektromanyetik dalgaların hangi açıyla geldiğini de inceleyebildikleri anlamına geliyor.

Bu da bilim insanlarının kaynakları daha iyi anlamalarını sağlıyor, çünkü bu açı FRB’nin nasıl ve nereden geldiği ve Dünya’ya doğru uzun yolculuğunda nereden geçtiği hakkında bilgi edinmek için kullanılabiliyor.

Kaynak: TELE1