2002 yılında SpaceX şirketine yardımcı olan ekibin içerisinde yer alan santral, 2016 yılında ilk kurulduğundan beri Vector şirketinde yönetici olarak çalışıyordu. Kurduğu bu yeni girişim ile uzay alanında önemli adımlar atılmasını sağlayan santral, SpaceX gibi uzun bir süre dayanamadı.

Yatırım aldığı ABD hava kuvvetlerinden sonra Vector şirketine daha farklı yatırımcılar da destek vermeye başladı. Birkaç fon alarak 100 milyon dolardan fazla paraya sahip olan şirket, aktif olarak motor testleri de gerçekleştiriyordu. Vector-H ve Vector-R gibi roketlere sahip olan kuruluş, bu hafta içerisinde ilk uzay denemelerini gerçekleştirecektir. Hatta şirket yetkilisinin yaptığı açıklamada en kötü ihtimalle Cuma gününe kadar uçuş gerçekleşeceği ifade edilmişti. Gelinen şu noktada faaliyetlerin tamamen durdurulması gerçekten de sürpriz oldu.

Uzaya küçük uydular taşıyan bu tarz şirketler, son dönemlerde daha fazla artmaya başladı. Vector kuruluşunun faaliyetlerini aniden durdurma kararı alması, diğer şirketler için de soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Peki sizce de uzay faaliyetlerinin geleceğinde bu tür çalışmalar önemli yer edinebilecek mi? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.
Muhabir: Alp Yanardağ