Uzay projesini hayata geçiren son ülke Güney Kore oldu

Yayın tarihi: 8 Ağustos 2022 Pazartesi 8:00 am - Güncelleme: 7 Ağustos 2022 Pazar 9:10 pm

Güney Kore’nin Ay’a gönderdiği insansız uzay sondası, SpaceX’in Falcon 9 roketi kullanılarak uzaya fırlatıldı.

Bildiğiniz gibi uzaya yapılan yolculuklar, son yıllarda devlet elinden çıkıp özel sektöre geçti. Bugün SpaceX ve Blue Origin gibi şirketler, geliştirdikleri roketlerle uzaya insanlı uçuşlar gerçekleştirebiliyorlar. Uzay yolculuklarının özel sektöre geçmiş olması; ABD, Rusya, Çin gibi lider ülkeler dışındaki ülkelerin de uzayda varlık göstermesini mümkün hale getirdi. Özel sektör yardımıyla uzay projesini hayata geçiren son ülke de Güney Kore oldu.

güney kore

Güney Kore, SpaceX’in Falcon 9 roketini kullanarak Ay’a düzenleyeceği ilk yolculuğun ilk ayağını başarıyla tamamladı. Güney Kore’nin Korean Pathfinder Lunar Orbiter adını taşıyan uzay sondasını taşıyan Falcon 9 roket, geçtiğimiz günlerde Florida’daki Cape Canaveral üssünden başarıyla fırlatıldı. Korean Pathfinder Lunar Orbiter, yaklaşık dört buçuk aylık bir yolculuğun ardından Ay’a ulaşacak.

 

Korean Pathfinder Lunar Orbiter, NASA ile Güney Kore’nin uzay ajansı işbirliğinde geliştirildi. Korean Pathfinder Lunar Orbiter’ın ilk uçuşu sadece Güney Kore için değil SpaceX için de büyük önem taşıyor. Elon Musk’ın uzay şirketi son birkaç yıl içinde çok sayıda fırlatmayı başarıyla gerçekleştirmiş olsa da bunların büyük bölümü alçak Dünya yörüngesine giden araçları taşıyor. Güney Kore için gerçekleştirilen bu uçuşta ise Falcon 9 roketi Ay’a gidecek bir uzay aracını taşıyor. Daha önce Falcon 9 roketi kullanılarak İsrail’in uzay sondası Ay’a gönderilmiş, ancak bu görev başarısız olmuştu. Çünkü uzay sondası Ay’ın yüzeyine çakıldı.

Güney Kore’nin Ay görevinin başarılı olup olmayacağını görmek için yaklaşık dört buçuk ay beklememiz gerekecek.

Elon Musk Twitter’ı sahtekârlıkla suçladı