Hatay’da depremzedelerin yaşadığı kötü koşullar nedeniyle uyuz vakalarının çok yüksek olduğu ve vücutlarında yaralar çıkmaya başladığı öğrenildi.
6 Şubat depremlerinin ardından en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay'da 8,5 ay geçmesine rağmen henüz insani koşullar sağlanamazken pislik ve sineklerden vatandaşlar ciddi hastalıklar kapmaya başladı. Hataylı depremzedelerde ayak, bacak, kol gibi vücudun çeşitli yerlerinde yaralar çıktı. Uzmanlar uyuz vakalarının artışına dikkat çekerken depremzedelerde ucu irinli yaralar, vücudun bir bölgesinde çıktıktan sonra başka bir bölgesine de bulaşıyor. Gazete Duvar'dan Burcu Özkaya Günaydın'ın haberine göre Türk Tabipler Birliği’nden (TTB) Doktor Ali Kanatlı yaraların, sineklerin enkazlara, çöplere konup ardından insanları ısırmasıyla oluştuğuna dikkat çekti. https://tele1.com.tr/depremin-buyuk-yikima-yol-actigi-hatayda-saganak-ev-ve-is-yerleri-su-ile-doldu-932315/"PİSLİĞİN İÇİNDE YAŞIYORUZ"
Defne ilçesi Harbiye Mahallesi’nde çadırda kalan Edip Çelik, yılan, sinek, böcek haşere içinde yaşadıklarını söyledi. Vücudunda yara çıkan Çelik, yarasının antibiyotik kullanmasına rağmen üç hafta boyunca geçmediğini söyledi. Sinek ısırığından kaynaklı kızarma olduğunu zannedip başta çok ciddiye almadığını vurgulayan Çelik, “Bir süre sonra kızarıklık arttı ve yayıldı, ardından da şişti. Sonra kolumda da çıktı. Doktora gittik, antibiyotik verdi. Neyden olduğu belli; pisliğin içinde yaşıyoruz. Herkes unuttu bizi” diye konuştu."PİSLİKTEN, SİNEKLERDEN GELEN BİR ENFEKSİYON OLDUĞUNU BİLİYORUM"
Çekmece Mahallesi’nde çadırda yaşayan Kâtibe Bayram, tozun, pisliğin içinde yaşadıklarını, çöplerinin de toplanmadığını söyledi. Kötü koşullarda yaşadıklarını vurgulayan Bayram, “Önce benim ayağımda yara çıktı, ardından kızımın ayağında... Doktora gidemedik. Kaşıntıyı kesen bir ilaç var, onu kullanıyoruz. Pislikten, sineklerden gelen bir enfeksiyon olduğunu biliyorum. Ne yapabiliriz ki?” dedi. Antakya ilçesinde çadırda kalan bir başka depremzedenin de kolunda yara çıktı. Doktora gittiğini ifade eden depremzede, “Ağrıdan duramadım, acile gittim. Doktor hemen antibiyotik ve krem yazdı. Doktor, şehrin kirli olması nedeniyle olduğunu ve benzer vakaların da çok geldiğini söyledi” dedi. https://tele1.com.tr/aksenerin-dava-actigi-depremzede-isyan-etti-is-yerim-ve-evim-gitti-hic-bir-sey-yok-anlasma-icin-30-bin-tl-istediler-937102/"HATAY'DA BİR AN ÖNCE KOŞULLARIN DÜZELTİLMESİ GEREKİYOR"
Türk Tabipler Birliği’nden (TTB) Doktor Ali Kanatlı yaraların, sineklerin enkazlara, çöplere konup buradaki pisliği insanlara taşıdığını anlattı. Her yaştan depremzedenin yara sorunu olduğunun altını çizen Kanatlı, “Bir salgın durumu söz konusu değil, antibiyotik tedavisi ile geçecek yaralar. Bu yaz, çok fazla bu türden vakalara baktık. Bir de hiç doktora gelmeyenler var. Şimdi önümüz kış. Gribe bağlı enfeksiyonlar çoğalacak. Hatay’da bir an önce insanların koşullarının düzeltilmesi gerekiyor” dedi."UYUZ VAKALARI ÇOK YÜKSEK"
TTB’den Servet Alkan ise hala uyuz vakalarının çok yüksek olduğunu, uyuzdan kaynaklı da depremzedelerde ciddi yaraların olduğunu aktardı. Doktor Alkan, kış sürecine girildiğini, şu süreçte bile astım KOAH ateşlenme şikayetiyle gelenlerin olduğuna dikkat çekti, gribal enfeksiyona karşı acilen aşılama çağrısı yaptı. https://tele1.com.tr/depremzede-ailenin-sorumluluk-davasina-mahkeme-afadi-da-dahil-etti-926680/
Muhabir: Özlem Aktürk