Uysal’dan Şentop’a “Erdoğan’ın adaylığı” cevabı: Biz de aynısını söylüyoruz, aday olamaz!

Yayın tarihi: 27 Ocak 2023 Cuma 11:47 pm - Güncelleme: 28 Ocak 2023 Cumartesi 12:51 am

DP Lideri Başkanı Gültekin Uysal, Altılı Masa’nın açıklamasına yanıt veren TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a yönelik bir açıklamada bulundu. Uysal, “Biz de aynısını, Anayasa’nın çizdiği ölçüyle söylüyoruz; Anayasa’yı çiğnemedikçe aday olamaz diyoruz!” dedi.

Altılı Masa, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olmasının anayasaya aykırı olduğuna dair açıklama yaptı. Bu açıklamaya ise TBMM Başkanı Mustafa Şentop yanıt vererek, “Cumhurbaşkanlığı seçim ve adaylığı süreci masanın konusu değil, anayasa konusudur” dedi.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, ise Şentop’un bu açıklamasına yönelik Twitter’dan bir paylaşımda yaptı.

DP Lideri Uysal: Erdoğan anayasaya göre aday olamaz, itiraz edeceğiz!

Uysal, “Biz de aynısını, Anayasa’nın çizdiği ölçüyle söylüyoruz; Anayasa’yı çiğnemedikçe aday olamaz diyoruz! Ayrıca Sayın Şentop’un temsil ettiği makam (TBMM Başkanlığı) hukukun çiğnenmesine partizanlıkla kılıf uydurma yeri değildir!” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Mustafa Şentop, cuma namazı çıkışında yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı seçim ve adaylığı süreci masanın konusu değil, anayasa konusudur. 2 defa seçilmeyle ile ilgili iki farklı hüküm var. Birisi, 2007 yılında yürürlüğe girip, 2018 yılı nisan ayında yürürlükten kalkan bir hüküm. Bir de 2018 Nisan ayında, seçim takviminin başlaması ile birlikte yürürlüğe giren ve o tarihten itibaren herkese 2 defa aday olma ve seçilme imkanı tanıyan bir hüküm. Yeni hükümet sistemi ile beraber bütün vatandaşlara 2 defa seçilme imkanı tanınmıştır” demişti.