‘Uygur Türkü kız çocuğuna yapılan işkence’ videosunun altından ne çıktı?

Yayın tarihi: 22 Ocak 2019 Salı 12:23 pm - Güncelleme: 22 Ocak 2019 Salı 12:23 pm

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda Çinli birkaç kişinin Uygur Türkü bir kız çocuğuna yaptığı işkenceyi gösterdiği iddia edildi. Ancak videonun Doğu Türkistan’da Uygur Türkü bir kız çocuğuna yapılan işkenceyi gösterdiği iddiası doğru değil. Video, Mart 2016’da Meksika’nın Naucalpan şehrinde Castores (Kunduzlar) kız izci grubunda yaşanan bir olayı gösteriyor.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda Çinli birkaç kişinin Uygur Türkü bir kız çocuğuna yaptığı işkenceyi gösterdiği iddia edildi. Söz konusu videoda bir grup çocuğun aralarına aldıkları bir kız çocuğunun başına kola döktükleri görülüyor. Videodaki kız çocuğu bu nedenle sürekli ağlıyor.

Facebook’ta 17 Ocak 2019’da Peygamberimizin Sevenleri isimli sayfa tarafından paylaşılan video şimdiye kadar 347 bin görüntülenmeye ulaştı ve yaklaşık 5 bin 800 defa paylaşıldı. teyit.org tarafından incelenen video Doğu Türkistan’da Uygur Türkü bir kız çocuğuna yapılan işkenceyi gösterdiği iddiasını yalanladı. Video, Mart 2016’da Meksika’nın Naucalpan şehrinde Castores (Kunduzlar) kız izci grubunda yaşanan bir olayı gösteriyor. İzci grubunu yöneten kişi diğer çocuklardan aralarına aldıkları kız çocuğunun başından aşağı kola dökmelerini istiyor. Eyalet valisinin açıklamasına göre sorumlular hakkında soruşturma başlatılmış.

VİDEO MEKSİKA’DAN 
Söz konusu videodan alınan ekran görüntüleri Yandex ve Google’ın tersine görsel arama özelliği ile aratıldığında Meksika’da yayın yapan Excélsior TV adlı kanalın 1 ve 2 Nisan 2016’da YouTube kanalına yüklediği videolara ulaşılıyor. Bu videolar izlendiğinde iddia konusu olayın Meksika’da gerçekleştiği anlaşılıyor. Videoların açıklamalar kısmında bir izci grubunun etkinliği sırasında çekilen videonun önce çeşitli Facebook gruplarında paylaşıldığı ve kullanıcıların tepkisini çektiği belirtilmiş.

Hoy Estado isimli gazetede 29 Mart 2016’da yer alan bir habere göre söz konusu videoda görülen olayın Meksika’nın Naucalpan şehrinde bulunan Los Remedios Milli Parkı’nda bir izci grubunun her cumartesi günü 15.30-17.30 saatleri arasında gerçekleşen etkinliğinden olduğu ifade ediliyor. Aynı haberde, iddia konusu videoda şiddet uygulandığı görülen 4-5 yaşlarındaki kızın isminin “Sharon” olduğu bilgisi veriliyor.

Foursquare’de bulunan fotoğraflarda görülen zeminin söz konusu olayın geçtiği Los Remedios Milli Parkı’nın zeminine benzediği söylenebiliyor.

Video dikkatli izlendiğinde çocukların boyunlarındaki izci armaları dikkat çekiyor. Bu armaların benzerleri Meksika İzci Federasyonu’nun internet sitesinde görülebiliyor.

İddia videodaki kız çocuğunun boynundaki izci arması dikkat çekiyor.

Meksika İzci Federasyonu üyesi izci çocukların taktıkları armalar