19 yaşındaki Ali’yi öldüren polis tutuklandı

Yayın tarihi: 28 Nisan 2020 Salı 10:16 am - Güncelleme: 28 Nisan 2020 Salı 5:57 pm

Adana’da Suriyeli 19 yaşındaki Ali El Hemdan, polisin dur ihtarına uymadığı iddiasıyla kalbinden vurularak öldürüldü. Hemdan’ın 19 yaşında olduğu için sokağa çıkma yasağından dolayı kaçtığı ve vurulduğu gün çalışmak için sokağa çıktığı öğrenildi. Adana Valiliği şüpheli polisin açığa alındığı olayı ‘kaza’ ifadesiyle savunurken polis memuru F.K. sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.

Adana’da, sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında yapılan polis kontrolü sırasında, dur ihtarına uymadığı için vurulan mülteci gencin Suriyeli bir işçi olduğu ortaya çıktı. Polis kurşunuyla can veren Ali El Hemdan’ın 19 yaşında olduğu ve ailesini geçindirmek için atölyeye gittiği öğrenildi.

Dün gerçekleşen olayda ajanslar haberi ‘ayağından vuruldu’ şeklinde servis etmişti ancak sosyal medyada yayınlanan görüntülerde Hemdan’ın kalbinden vurulmuş olduğu görülüyor.

CEZA ALMAKTAN KORKTU

Evrensel’den Volkan Pekal’a konuşan Hemdan’ın yakınları; vurulan genç, mola sırasında polis kontrolü ile karşılaştı. 20 yaş ve altındakiler için sokağa çıkma yasağı olduğu için ceza almaktan korktu ve kaçmaya başladı. Suriyeli Ali’nin yakınları, polis kurşunu ile hayatını kaybeden gencin geçici koruma kimliğinin de yanında olmadığı belirtti. Suriyeli mülteci Ali El Hemdan’ın vurulduğu Sucuzade mahallesi, tekstil atölyelerinin yoğun olduğu bir bölge.

VURAN POLİS TUTUKLANDI

Suriyeli genci vuran polisin, görüntülerin dün akşam sosyal medyada yayımlanmasından sonra savcının talimatıyla gözaltına alındığı öğrenildi. Adana Emniyet’inde gözaltında tutulan ve buradan adliyeye sevk edilen polis F.K. sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.

“POLİS DUR İHTARI YAPMADI”

Aileyi ziyaret eden ve savcılık ile görüşme yapan avukat Nurettin Tanış medyablok’a konuştu.

Söylendiğinin aksine polisin dur ihtarı yapmadığını söyleyen Avukat Tanış, ”3 arkadaş iş çıkışı yürürken polisin GBT sorgusunu görüyorlar. 2 kişi polis tarafından durduruluyor. Diğer genç ise başka sokağa gidiyor. Polis ile arasında 3 metre kalıyor. Uyarı yaptığı gibi genç yüzünü dönüyor. Polis de hedef alarak kurşun sıkıyor. Yani bir dur ihtarı falan yok. Görgü tanıkları mesafenin de kısa olduğunu söylüyor. Savcılık ile görüştük delilleri toplamışlar. Şimdilik delil karartma gibi bir şey söz konusu değil. Aileyi de ziyaret ettik. Bir taziye çadırı kurulmuş. Taziye çadırının olduğu alanın yakınında da polisler var.” dedi.

VALİLİK “KAZARA” DEDİ

Adana Valiliği’nden yapılan açıklamada ise, Hemdan’ın, uygulama noktasında “dur” ikazına uymayarak kaçtığı ve uyarı ateşi açılması sırasında “kazara” yaralandığı öne sürüldü.

Açıklamada, “Hastaneye sevk edilen A.H. yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. İlgili polis memuru, açığa alınmış olup adli ve idari tahkikat devam etmektedir.” ifadesi kullanıldı.