Utanmadan bir de ‘Gazeteciler Günü’nü kutlarlar! Muhabir Sezgin Kartal’a sabah operasyonu

Yayın tarihi: 10 Ocak 2023 Salı 10:06 am - Güncelleme: 10 Ocak 2023 Salı 10:06 am

AKP iktidarında ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde yine kutlama yerine; baskı, sansür, engelleme ve yıldırma politikaları gündemde. Gazeteci Sezgin Kartal bugün sabah saatlerinde düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

AKP iktidarının, gazetecilere yönelik baskı ve yıldırma politikaları 2022’de olduğu gibi yeni yılda da tam gaz devam ediyor. Bir ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ daha, iktidarın baskıcı politikalarının gölgesinde kaldı.

‘GAZETECİLER GÜNÜ’NDE GÖZALTI

Gazeteci Sezgin Kartal, bugün sabah saatlerinde evine düzenlenen operasyonda gözaltına alınarak emniyete götürüldü. Karşımahalle’den yapılan açıklamada, “10 Ocak Gazeteciler Günü’nde muhabirimiz Sezgin Kartal evine yapılan sabah operasyonuyla gözaltına alındı. Baskılarınıza rağmen hakikatı yazmaya devam edeceğiz!” dedi. Kartal’ın neden gözaltına alındığı henüz bilinmiyor.” denildi.

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği’nden TELE1’e destek: Gazetecilik suç değildir

“ÇARE YOK, DEĞİŞTİRECEĞİZ”

Gazeteciler Cemiyeti ise Kartal’ın gözaltına alınmasıyla ilgili, “2022’de 78 gazeteci gözaltına alındı. 60’tan fazla saldırı ve tehdit raporlandı. Çalışan Gazeteciler Günü’ne bile meslektaşımız Sezgin Kartal’ın gözaltına alındığı haberiyle başladık #GazetecilikSuçDeğildir Çare yok! Örgütleneceğiz, değiştireceğiz. #10OcakÇalışanGazetecilerGünü” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de gazetecilik siyasi ve ekonomik baskı altında

TGC: 1000’E YAKIN GAZETECİ CEZAEVİNE GİRİP ÇIKTI, 11 BİN GAZETECİ İŞSİZ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden (TGC) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla dün yapılan açıklamada, AKP iktidarı döneminde yüzlerce yayın organının kapatıldığına, 11 bini aşkın gazetecinin işsiz kaldığına, 1000’e yakın gazetecinin cezaevine girip çıktığına ve 43 gazetecinin ise hala cezaevinde olduğuna dikkat çekti.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İktidar desteklediği yayın organlarıyla kendi yankı odasını kurmuş, sadece kendi istediği haberlerin yer aldığı bir dünya oluşturmuş, kamu yararına olmayan faaliyetlerinin halka ulaşmasını engellemeye çalışmaktadır.

Bağımsız medya kuruluşlarına ise kapanmalarına neden olabilecek ağır ekonomik baskı ve yaptırımlar uygulanmaktadır. Öncelikle iktidarın oluşturduğu kara listeler nedeniyle reklam verilmesi engellenmektedir.

Özerk olması beklenen Radyo Televizyon Üst Kurulu ve Basın İlan Kurumu ise iktidarın talebi doğrultusunda yayın durdurma, para cezası ve resmi ilan kesme cezalarıyla bağımsız medya kuruluşlarının kapanmasına neden olacak bir tutum izlemektedir. 11 bini aşkın gazeteci bu süreçte işsiz kalmış, 1000’e yakın gazeteci cezaevine girip çıkmıştır. Şu anda 43 gazeteci cezaevindedir. Ülke genelinde yüzde 14 olan sendikalaşma oranı gazetecilik alanında yüzde 8’i geçmemektedir.

Bu karanlık tabloda gazeteciler bir yandan geçim mücadelesi, bir yandan sansür, oto sansür baskısı ve tutuklanma tehdidiyle mesleklerini yapmaya çalışmaktadırlar.

İçinde bulunduğumuz korku ikliminde tablo karanlık olsa bile basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kalktığı, gazetecilerin özgür kaldığı, haberin ve gazeteciliğin suç olarak görülmediği günlerde gazetecilik yapma umudumuzu koruyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak üyelerimizin ve tüm meslektaşlarımızın Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz.”