Utanç davasında karar çıktı!

Yayın tarihi: 23 Ekim 2023 Pazartesi 8:47 am - Güncelleme: 23 Ekim 2023 Pazartesi 4:41 pm

Hiranur Vakfı’nda yaşanan ‘6 yaşındaki çocuğa istismar’ skandalıyla ilgili vakfın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel’in yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında Yusuf Ziya Gümüşel’e 20 yıl, Kadir İstekli’ye 30 yıl, Fatma Gümüşel 16 yıl hapis cezası verildi.

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin, müridi Kadir İstekli ile 6 yaşında evlendirilmesi ve istismara maruz bırakılmasına ilişkin, Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel’in yargılandığı davanın karar duruşması Kartal Adliyesi’nde görüldü.

CEZALAR BELLİ OLDU

Defalarca ertelenen utanç davasında bugün karar çıktı. Yusuf Ziya Gümüşel’e 20 yıl, Kadir İstekli’ye 30 yıl, Fatma Gümüşel 16 yıl hapis cezası verildi. Kararda tutuksuz yargılanan Fatma Gümüşel’in de tutuklanmasına hükmedildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadınlar Birlikte Güçlü ve Emek Partili Kadınlar ve Türkiye İşçi Partili kadınlar duruşma sonrasında adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada kararın yetersiz olduğu ama yine de memnun ettiği ifade edildi. Kadınlar, bu davalarda mücadele etmeye devam edeceklerini söylediler.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim de karara ilişkin şunları söyledi:

Nihayet bir karar çıktı bugün. Bu karar bütün eksikliklerine rağmen bunca gecikmiş olmasına rağmen şöyle bir algıyı yıktığı için olumludur diye düşünüyorum. Yani siz ister şeyh olun ister şuh olun, ister pir olun, ister bir en önemli yetkili olun. Hiç kimse küçücük çocukların bedeni üzerinde söz hakkı söz tasarrufu sahibi değildir. Bugünkü kararda şu algı yıkılmıştır. Elbette ki bunu yeniden deneyecekler, farklı istismarlarda olacaktır, biliyoruz. Ama elimizde önemli bir karar var diyeceğiz. Bundan sonra ‘Kendi inanç yorumlarımıza göre, evet çocukları evlendiririz, yaşından büyükçe kimselerle ya da eşit fark etmez. Ve başımıza bir şey gelmez’ diyemeyecek hiç kimse. Toplumdan gizlemeye çalıştılar bu mahkemeyi, bu davayı. Neler yaşandığını biz biliyoruz ve tanığız diye söyledik. O yüzden korkmayın çocuklar, korkmayın genç kadınlar.

“YOBAZ DÜŞÜNCELERİ YERLE BİR EDECEĞİZ”

Sanıkların avukatı demişti ki, ‘İsteğimiz, ailenin çocuğuna kavuşmasıdır’ demişti. Böyle aileler olmaz olsun. Batsın o aileler. Aile ismiyle çocuk istismarını hiç kimse meşrulaştıramaz. Her gün bir yaşam biçimi dayatmasıyla karşı karşıyayız. Bunun anayasal düzenleme önerisiyle birlikte hukuksal bir zemine kavuşması tehlikesiyle karşı karşıyayız. Hangi maddelerini değiştirmek istiyorlar, biliyoruz. Bugün hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bir mahkemesinde sanığı savunanlar diyebiliyor ki ya da kendini savunduğunu iddia edenler söylüyor ki ‘Bizim inancımıza göre böyle. Ama siz yargılanacaksınız’ diyerek başka bir anlamda bir manevi tehditte bulunuyor. Bu kibir, bu bilmişlik, ‘bu ben yaparım ve doğrudur’ fikirlerini, bu yobaz düşüncelerini ve bu yobazların her birini yerle bir edeceğiz. Bu ülke aydınlık laik bir hayatı hak ediyor. Bu ülkenin çocukları gülüp oynamayı, eğitim almayı bunu hak ediyor, yaşamayı hak ediyor.”

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Kadir İstekli hakkında “Çocuğun cinsel istismarı ve “Nitelikli cinsel saldırı” suçlarından 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında da “Çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istenmişti. 30 Ocak’ta görülen ilk duruşmada mahkeme heyeti yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar vermişti.

Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli’nin tutuklu, anne Fatıma Gümüşel’in tutuksuz yargılandığı davada 17 Temmuz’da görülen duruşma Yusuf Ziya Gümüşel’in avukatı istifa etmişti. 9 Ekim’de görülen duruşmada ise Yusuf Ziya Gümüşel’in yeni avukatı savunma yapmak için süre talep etmişti ve dava bu nedenle 23 Ekim’e ertelenmişti.

Utanç davasında yine karar çıkmadı! Duruşma sonrası istismarla ilgili skandal savunma