Utanç davasında karar çıkmadı

Yayın tarihi: 5 Haziran 2023 Pazartesi 10:19 am - Güncelleme: 5 Haziran 2023 Pazartesi 6:02 pm

İsmailağa tarikatında 6 yaşındaki bir çocuğun evlilik kisvesi altında evlendirilip tecavüze uğraması hakkındaki dava 17 Temmuz’a ertelendi. Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli’nin tutukluğuna devam kararı verildi.

İsmailağa tarikatına bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel 6 yaşındaki kızı H.K.G.’yi 29 yaşındaki Kadir İstekli ile ‘dini nikah’ kisvesi altında sistematik cinsel istismara maruz bıraktı. İstismarla ilgili davanın kamuoyunda büyük yankı uyandırmasıyla Gümüşel ve İstekli tutuklu yargılanmaya başladı. Çocuğun annesi Faıtma Gümüşel de tutuksuz yargılanıyor. Hazırlanan iddianamede Kadir İstekli’ye 30 yıldan az olmamak, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel’e 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istenmişti.

Kardeşinin uğradığı istismarı inkar eden tarikatçı ağabeyin istismarı savunduğu görüntüler ortaya çıktı

 

Duruşma öncesinde kadın örgütleri adliye önünde açıklama yaptı. Kadınlar özetle şunları dile getirdi:

” H.K.G genç bir kadın olarak istismarla mücadeleye başladı. Onunla dayanışıyoruz. Ama maalesef bu mücadele, iki yıl boyunca basının gündemi olana kadar suç duyurusu 2 yıl boyunca bekletildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iki yıl sonra kamuoyu tepkisi ile davaya müdahil oldu. Biz kadın örgütleri, davaya müdahil olamıyoruz, neden bilmiyoruz. Çünkü bu ülkede adalet zenginler, erkekler ve tarikatlar lehine. Ama kadınlar adaleti söke söke almayı bildi, H.K.G de hukuk savaşı veriyor. Ceza almaları için mücadele edeceğiz.

Seçimlerden sonra Meclis, kadın katilleri, işkenceciler, istismarcıları koruyanlarla 4 tane kadınla evlenebileceğini söyleyen adamla, eğitimin karma olmasının yasal olmadığını söyleyen bir Milli Eğitim Bakanlığı ile kuruldu.”

TUTUKLULUK HALLERİNE DEVAM

Sanıkların bir kez daha dinlenilmesi üzerine Cumhuriyet Savcısı’nın esas hakkındaki mütaalasını vereceği için davanın 17 Temmuz’a ertelenmesine karar verildi. Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli’nin tutukluğuna devam kararı verildi.

 

 

6 yaşında evlendirilmişti! İstismarın fotoğrafları ve ses kaydı ortaya çıktı