Usulsüz atamalarda yeni bir boyut! ‘Rektör balıkçısını akademisyen yaptı’ iddiası

Yayın tarihi: 26 Eylül 2020 Cumartesi 6:55 pm - Güncelleme: 26 Eylül 2020 Cumartesi 6:55 pm

Eğitim-Sen Dersim Şubesi, Munzur Üniversitesi’ndeki usulsüz atamalara ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada üniversite rektörü Ubeyde İpek’e “Elazığ’da yemek yediği balıkçısını akademisyen yaptı” iddiasının doğru olup olmadığını soruldu.

Evrensel’de yer alan habere göre Eğitim Sen Dersim Şubesi, Munzur Üniversitesi’nde yapılan usulsüz atamalara ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Şube Sekreteri Raife Yılmaz, anayasal hüküm ve liyakat gibi kanun ilkeleri varken rektörlere tanınan yetkilerin bilimsel kaliteyi artırmak için olduğunu, ‘hanedanlık kurmak için’ olmadığını söyledi.

KANUN YERİNE KURUM İNSAFI

Kamu çalışanlarının kanun yerine kurum insafına bırakıldığını söyleyen Yılmaz, “Kanun hükmü bulunmasına rağmen artık kamu görevlileri kurum amirleri tarafından kurulan sınav komisyonlarında açıkça suç işlenmektedir. Kurum amirinin istediği kişiyi sınavda kazandırmayan ve onun talimatlarına uymayan komisyon üyesi, işi ve kariyeri ile tehdit edilmekte veya herhangi bir örgütle ilişkilendirilmektedir. Yaşanan ihraçlar ve sürgünler bunun en bariz örneği olup kamu çalışanlarını kanuna değil kurum amirinin insafına bırakmıştır” dedi.

HEMŞEHRİYE KADRO

Munzur Üniversitesinde bir öğretim üyesinin 5 yıldır usulsüz çalıştığının tespit edildiğini söyleyen ve ardından Rektörlüğe sorular yönelten Yılmaz, “Bizzat Munzur Üniversitesi rektörü Ubeyde İpek tarafından talep edildiği bilinmektedir. Bu kanunsuz atamanın hangi odaklar tarafından talep edildiği ve bunun gibi kaç atamanın olduğu etkin bir soruşturma sonucu açığa çıkacaktır. Yine üniversiteye akademisyen olarak atadığı kardeşi ve yeğeni için adil bir sınav yapılmış mıdır? Elazığ’da yemek yediği balıkçısını bile akademisyen yaptığı doğru mudur? Üniversitede görev yapan onlarca profesör varken tüm akademik birimleri sadece 2-3 profesörün yönetimine vermek nasıl bir güvensizliğin ürünüdür? Alanında eğitim görmüş akademisyenlerin kaçı alanında istihdam edilmektedir? Yine alanında ihtiyaç bulunmamasına rağmen bir hemşehrisine üniversitenin iki biriminde birden eş zamanlı kadro açmış mıdır?” dedi.

SORUMLULAR AÇIĞA ALINMALI

‘Ben layık gördüm atadım’ gibi keyfi bir açıklamanın kabul edilemeyeceğini söyleyen Yılmaz, Yükseköğretim Kurulu’nun bütün bu iddiaları soruşturması ve bu soruşturma için bağımsız bir komisyon kurması gerektiğini söyledi. Yılmaz, ayrıca soruşturma sırasında rektör İpek’in ve diğer sorumluların açığa alınmasını talep etti.