Usta sanatçı Ferdi Özbeğen ölümünün 8. yılında anılıyor

Yayın tarihi: 28 Ocak 2021 Perşembe 3:16 pm - Güncelleme: 28 Ocak 2021 Perşembe 3:16 pm

Taverna müziğinin usta ismi Ferdi Özbeğen, vefatının 8. yılında beyaz piyanosu başında anıldı.

Sanat hayatına sayısız eserler sığdıran taverna müziğinin üsta ismi Ferdi Özbeğen, vefatının 8. yılında anıldı. Prostat kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 2013 yılında hayatını kaybeden Özbeğen, tüm mal varlığını ve beyaz piyanosunu bağışladığı Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından beyaz piyanosu başında anıldı.

BEYAZ PİYANOSU BAŞINDA ANILDI

Özbeğen’in bağışıyla, Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nde (TEVİTÖL) özel yetenekli gençlerin müzik ve piyano eğitimlerinde kullanılan beyaz piyanoyu, sanatçının vefat yıl dönümünde okulun mezunlarından Gülçin Çetin çaldı.

Özbeğen’in yeniden gündem olan ‘Gündüzüm Seninle’ şarkısını beyaz piyanoyla yorumlayan Çetin, şunları söyledi:

“Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi 2018 mezunuyum. Şu an Tıp Fakültesi 3. sınıfta okumaktayım. Ferdi Özbeğen çok büyük ve değerli bir sanatçı ayrıca kalbi de çok güzel bir insan. Bu piyano 5 yıldır bizim okulumuzda. Ben de bu piyanoya defalarca dokunma şansı bulundum. Bu benim için çok onur ve gurur verici. Ben de bu eseri onun yorumuyla çalarak genç kuşakların da Ferdi Özbeğen’i tanımasına vesile olmak istedim. Kendisini rahmet ve minnetle anıyorum”

FERDİ ÖZBEĞEN KİMDİR?

Ferdi Özbeğen 1941 yılında İzmir’de doğdu. 11 yaşındayken ortaokulla birlikte özel müzik öğrenimine başladı. 1960 yılında Özel İzmir Koleji’ni bitirdikten sonra İstanbul’da İktisat Fakültesi’ni kazandı fakat 1963 yılında babasının vefat etmesi üzerine eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı.

Bu andan itibaren Ferdi Özbeğen, ilgi alanı olan müziğe yöneldi. 1965 yılında düzenlenen Hürriyet Gazetesi Altın Mikrofon yarışmasına Ferdi Özbeğen Orkestrası olarak katıldı; yarışmada “Kes Kes” ve “Sandığımı Açamadım” şarkılarını seslendirdi. Yarışmadan sonra orkestra 1967’de Okay Temiz’i, 1968’de de Esin Engin’i bünyesinde bulundurdu. 1974 yılına kadar orkestrası ile çeşitli lokal ve eğlence merkezlerinde konserler verdi ama en son çalıştığı Çınar Oteli’nin greve gitmesiyle orkestrası dağıldı, Özbeğen de Şefik Uyguner’in orkestrasında çalışmaya başladı.

1977 yılında ilk uzunçaları olan ‘Ferdi Özbeğen’le 45 Dakika’yı çıkardı. Sanatçının bu albümü kısa sürede büyük bir satış rakamına ulaştı. 1978 yılında Orhan Gencebay’ın plak şirketi Kervan Plak’a geçerek Ferdi Özbeğen’le Sohbet, 1979 yılında Teşekkürler ve 1980 yılında da Mutluluklar albümlerini hayranlarına sundu. Sohbet albümüyle Altın Plak kazanan Özbeğen, Mutluluklar albümüyle de Platin Plak ve Altın Piyano kazandı. Bu yıllarda geniş hayran kitlelerine ulaşan Ferdi Özbeğen, kendi yorumuyla orkestralar dönemini, halk yorumuyla da tavernalar dönemini açmış oldu.

1980 yılının sonlarına doğru Kervan Plak ile ortaklığını bitiren Yaşar Kekeva, Yaşar Kekeva Plakçılık adında bir şirket kurdu ve Ferdi Özbeğen’i şirketine transfer etti; şirketin ilk plağı olan Nice Yıllara albümünü çıkardı. Bunu 1981 yılında Yaşadıkça, 1982 yılında Bir Sır Gibi ve 1983 yılında Seviyorum Delicesine albümleri izledi.

Plakları çok satan Ferdi Özbeğen, 1982 yılının vergi rekortmeni oldu.

2006’da Yaşar Plak, Ferdi Özbeğen’in 26 yıl önce okuduğu şarkıları bir re-mastered çalışmasıyla Can Suyum adıyla yayımladı. Büyük ses getiren albüm kendisini özleyen ve yeni tanıyan hayranları için güzel bir albüm oldu.

Sanatçı, 2001 yılında yakalandığı prostat kanserine 2013 Ocak ayında yenik düşerek tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakımında yaşamını yitirdi.