Üst üste gelen konser iptalleri sonra 57 baro ayağa kalktı

Yayın tarihi: 29 Mayıs 2022 Pazar 5:55 pm - Güncelleme: 29 Mayıs 2022 Pazar 5:55 pm

Üst üste gelen konser ve etkinlik iptali sonrasında ortak açıklama yapan 57 baro ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.

Son dönemde her gün gelen konser, festival ve etkinlik yasaklarına karşı 57 baro ortak açıklama yaptı. “Sanattan Korkmayın, Sanat Özgürleştirir” başlığıyla yapılan ortak açıklamada, “Özgürlük kavramı ile sanat arasında doğrusal bir ilişki bulunmaktadır. Sistematik bir hal alan bu çağ dışı kısıtlama ve yasakları kabul etmiyoruz. Bu ülkede sanatçıların sanatını özgürce icra etmelerine engel olunmasını şiddetle kınıyoruz” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde ifade özgürlüğü üzerinde şiddetlenen basıncı kaygıyla gözlemlemekteyiz. Demokratik sistemlerde yaşam şansı olmayan bu yaklaşımın yeni hedefi sanatsal ifade özgürlüğü olmuştur. Son aylarda ülkenin çeşitli kentlerinde konser, tiyatro, festival gibi etkinliklerin yasaklanmasına ilişkin hukuka aykırı kararlar alınmakta, hazırlıkları tamamlanmış etkinlikler iptal edilmektedir.

Funda Arar ve Derya Uluğ Isparta konserini iptal etti

“YAŞAM TARZINA VE CİNSİYETLERE YÖNELİK AYRIMCILIK”

Yasaklara/iptallere konu etkinlik ve sanatçılar dikkate alındığında; ana dile, kültüre, yaşam tarzına ve cinsiyetlere yönelik ayrımcı, keyfi ve siyasi saiklerle bu kararların alındığı görülmektedir.

“ÇAĞ DIŞI KISITLAMA VE YASAKLAR”

Halkı kin ve düşmanlığa sevk eden açıklamalar, belediye veya valilikler tarafından kabul görerek sanata müdahale ile sonuçlanmaktadır. Uygarlaşmanın önemli kaynak merkezlerinden biri sanatsal üretimdir. Özgürlük kavramı ile sanat arasında doğrusal bir ilişki bulunmaktadır. Sistematik bir hal alan bu çağ dışı kısıtlama ve yasakları kabul etmiyoruz. Bu ülkede sanatçıların sanatını özgürce icra etmelerine engel olunmasını şiddetle kınıyoruz. Sanatı ve sanatçıyı susturmak demek, toplumu nefessiz bırakmak demektir.”

Konseri iptal edilen Melek Mosso yerine Seda Sayan sahne alacak