Uskumruköy halkının kaçak beton santrali mücadelesi devam ediyor!

Yayın tarihi: 30 Haziran 2024 Pazar 2:38 pm - Güncelleme: 30 Haziran 2024 Pazar 2:50 pm

Haber: Haber Merkezi

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Uskumruköy’de kaçak olarak inşa edilen beton santraline karşı bölge halkı 54’üncü kez bir araya geldi.

İstanbul Uskumruköy halkı kaçak beton santraline karşı 54’üncü kez bir araya gelerek tepki gösterdi. Basın açıklaması yapan Uskumruköylüler, “Tayip Erdoğan buradan aldığı güçle anayasanın bütünlüğünü hiçe sayarak özelleştirmeler yapıyor, bu yaşam haklarına saldırı boyutundadır” dedi.

Uskumruköy halkından ‘beton santrali’ tepkisi! 34’üncü kez bir araya geldiler

Uskumruköylülerin basın açıklaması şöyle:

“2023 Haziran ayından bugüne 54. defa kaçak beton santrali önünde bir araya geldik. Tam 1 senedir yazılı olarak dile getirdiğimiz gibi, mevcut hükümet kısmen yasal düzenlemelerle ele geçirdiği kurumlarla; insan hayatını, ülke topraklarını yok etmesindeki ısrarını İstanbul ve Marmara bölgesinde ÇED gerekli değildir diyerek, yerli yandaş firmalarıyla birlikte, uluslararası vahşi kapitalizme peşkeş çekmektedir.

Ülke genelinde; yabancılara toprak satışı, çeşitli alanlarda kurulan madenler, taş ocakları, termik santraller, nükleer santralleri, HES’ler, RES’ler, kıyıların ve sit alanlarının yapılaşması, meraların yok edilmesi, akarsuların kirletilmesi, ormanların yok edilmesi, tarım topraklarının kimyasal maddelerle kirletilmesi gibi birçok durumla sağlıktan eğitime kadar hayatın tüm alanları temelinden olumsuz etkilemektedir.  1 senedir belirttiğimiz gibi konunun beton santrali , tünel inşaatı ile sınırlı kalmayacağını, tünel ile birlikte İstanbul’un akciğeri olan Uskumruköy bölgesinin nüfusa açılması planlanmaktadır. 28 Haziran 2024 tarihli cumhurbaşkanı kararı Artvin, Bitlis, İstanbul ve İzmir’de bazı alanların orman statüsünden çıkarılmasına karar verilmiştir.

Bu yasal düzenleme ile AKP iktidarının tüm doğa zenginliklerimizi, kaynaklarımızı son zerresine kadar talan etmeye kararlı olduğunu, tek bir ağaç, tek bir köy, tek bir vadi kalmayana kadar yağmaladıklarını, fakat biz doğa savunucuları olarak mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. 2018’den bu yana orman statüsünden çıkarılan alanlar, 1500 hektardan fazla bir miktar olmuştur. Orman statüsünden çıkarılan bu alanların kimlere peşkeş çekileceğini ve hangi yandaşları zengin edeceğini soruyoruz ve onun takipçisi olacağız. Büyük çevre ve ekolojik yıkıma yol açan bu kararname, bir gecede TBMM’sinden geçirilerek Cumhurbaşkanlığına bağlandı, şimdi Tayip Erdoğan buradan aldığı güçle anayasanın bütünlüğünü hiçe sayarak özelleştirmeler yapıyor, bu yaşam haklarına saldırı boyutundadır. Bunu kabul edilemeyeceğini bir kez daha belirtiyoruz.

Uskumruköylüler olarak, ormanlarımıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıkacağımızı ve talana tahammül etmeyeceğimizi basına ve kamuoyuna saygı ile duyururuz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ