USHAŞ’ın başına Bakan Koca’nın öğretim üyesini getirmişler!

Yayın tarihi: 28 Ağustos 2020 Cuma 9:30 am - Güncelleme: 28 Ağustos 2020 Cuma 9:30 am

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, Sağlık Bakanlığı’nın kuruluşuna öncülük ettiği Uluslararası Sağlık Hizmetleri (USHAŞ) A.Ş’nin kamu denetimine tabi olmadan alım yapabildiğini belirterek, “Yönetim Kurulu Başkanı geçtiğimiz günlerde değişti. İki dönem üst üste AKP Pendik Belediye Başkanlığı yapan, Medipol Üniversitesi’nde öğretim üyeliği görevinde bulunan Dr. Salih Kenan Şahin getirildi. Şahin’in Bakan Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’ndeki görevi, şirket açıklamasındaki özgeçmişte yer almadı” diye yazdı.

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, bugünkü ‘Salgın ve Sağlık Harcamaları’ başlıklı yazısında USHAŞ’ı (Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş) gündeme getirerek, “Kuruluşuna Sağlık Bakanlığı’nın öncülük ettiği, 10 milyon TL kuruluş sermayesini Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ödediği bir şirket… Halkın parasıyla kurulduğu halde, Sayıştay denetimine tabi olmayan, tıpkı Türkiye Varlık Fonu gibi özel hukuk hükümlerine tabi bir şirket olan USHAŞ, Kamu İhale Kanunu’ndan da muaf. İstediği gibi alım yapabiliyor. Yüzlerce milyona ulaşan alımlar şeffaf değil” değerlendirmesinde bulundu.

USHAŞ’ın yönetimine Dr. Salih Kenan Şahin’in getirildiğini anımsatan Toker, “USHAŞ A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı geçtiğimiz günlerde değişti. İki dönem üst üste AKP Pendik Belediye Başkanlığı yapan, Medipol Üniversitesi’nde öğretim üyeliği görevinde bulunan Dr. Salih Kenan Şahin getirildi. Şahin’in Bakan Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’ndeki görevi, şirket açıklamasındaki özgeçmişte yer almadı. USHAŞ birçok açıdan izlemeye, dikkate değer bir şirket. Özellikle de Kovid-19 mücadelesinde yaşamını yitiren, ağır koşullarda görev yapan sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmediği bir bütçe mantığı içinde, neyi nereye harcadığı belli olmadığı için” ifadelerini kullandı.

USHAŞ NEDİR?

USHAŞ, uluslararası sağlık hizmetleri alanında Türkiye’de sunulan hizmetlerin tanıtımını yapmak, kamu ve özel sektörün sağlık turizmine yönelik faaliyetlerini desteklemek ve koordine etmek, uluslararası sağlık hizmetlerine ilişkin politika ve stratejiler ile hizmet sunum standartları ve akreditasyon kriterleri konusunda Bakanlığa önerilerde bulunmak üzere Sağlık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olarak 04/02/2019 tarihinde faaliyete geçmiş olup merkezi Ankara’dadır. USHAŞ, 663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulmuştur.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN