Uşak Üniversitesi’nden kişiye özel akademik kadro ilanı

Yayın tarihi: 4 Temmuz 2022 Pazartesi 3:57 pm - Güncelleme: 4 Temmuz 2022 Pazartesi 3:57 pm

Uşak Üniversitesi’nin adrese teslim açtığı akademik kadro ilanı dikkat çekti. Üniversitenin 23 Haziran’da verdiği maliye ve iktisat bölümleri için açılan doktor öğretim üyesi ve profesör ilanlarında kişiye özel şartlar arandı.

Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre, Yükseköğretim Kurulu’nun kişiye özel ilanlara yönelik yaptırımları olmasına ve yayımladığı yönetmeliğe rağmen üniversiteler adrese teslim ilanlar vermeye devam ediyor. Uşak Üniversitesi’nin 23 Haziran tarihinde verdiği doktor öğretim üyesi ve proseför ilanlarında yer alan şartlar dikkat çekti.

Uşak Üniversitesi Rektörlüğü tarafından açılan ilanda, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Mali İktisat Anabilim Dalı’na bir doktor öğretim üyesi alınacağı belirtildi. İlanda aranan şartlar için şu ifadeler kullanıldı: “Doktorasını İktisat alanında yapmış olmak. Finansal erişim ve emeklilik fonları üzerine bilimsel çalışması olmak.”

Yükseköğretim Kurulu Akademik Arama’da yer alan bilgilere göre bu ilan şartlarını taşıyan yalnızca bir kişi var. Üniversitenin aynı bölümünde araştırma görevlisi olarak görev yapan E.Ş.’nin, “Finansal erişim ve emeklilik fonları arasındaki etkileşim: Avrupa Birliği geçiş ekonomilerinden elde edilen kanıtlar” ve Finansal erişim ve ekonomik büyüme: Türkiye’den kanıtlar” başlıklı iki bildirisi bulunuyor.

ŞARTLARI BİR KİŞİ KARŞILIYOR

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Uluslararası İktisat Ve İktisadi Gelişme Anabilim Dalı için açılan profesör ilanı için ise aranan şartlarda, “Doçentliğini Uluslararası İktisat alanında almış olmak. Finansal erişim alanında bilimsel çalışması olmak” denildi.

Yükseköğretim Kurulu Akademik Arama’da yer alan bilgilere göre bu şartları da yalnızca bir kişi taşıyor. Aynı bölümde doçent olarak çalışan M.H.Ö.’nün, “Finansal gelişme, finansal erişim ve birincil enerji kullanımı: Avrupa Birliği geçiş ekonomilerinden kanıtlar” başlıklı bir makalesi bulunuyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçen yıl 9 Mart’ta “Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlamıştı. Yönetmelikte, “İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemez” denilmişti.

Mahkeme rektörle ilgili kararı iptal etti, şikayetler araştırılacak