Ürgüplü köylüden maden tepkisi: AKP gidene kadar çiftçilik yapmayacağım

Yayın tarihi: 11 Nisan 2022 Pazartesi 3:11 pm - Güncelleme: 11 Nisan 2022 Pazartesi 4:10 pm

Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Mazı Köyü’nün sakinleri, tarım ürünlerine zarar veren pomza madenine tepki gösterdi. Köyün içinde sürekli iş makinelerinin dolaştığını vurgulayan bir vatandaş, “AKP gidene kadar çiftçilik yapmayacağım” dedi.

Nevşehir’de pomza maden işletmecilerinin, ÇED raporlarını genişletmek istediğini söyleyen bölge halkı basın açıklaması düzenledi.

Tarımsal faaliyetlerin yapıldığı alanlarda ürünlerinin zarar görmesini, meyve ağaçlarının sökülmesini istemediklerini söyleyen bir bölge sakini şöyle ifade etti: “Yollarımız geçilmez ve neredeyse kullanılmaz hale geldi. Tarla komşu sınırları ihlal edilmektedir. Çiftçi tarımsal faaliyetlerini gerçekleştirirken zorluk çekmektedir. Verimli topraklarımız zarar görüyor, tarım arazilerimiz talan ediliyor. Tonajlı araçların kullandığı güzergâh sebebiyle köyümüz yerleşkelerinde, binalarda çatlama ve büyük oranda tahribat var. Aynı zamanda binalarda oturan vatandaş sesten ve tozdan rahatsız olmaktadır. Tonajlı araçlar köy okulu önünde risk oluşturmakta ve bu yüzden çocukların can güvenliği tehlikeye girmektedir. Farklı yol güzergâhı tercih edilebilir çünkü tahribat çok fazla”

“BU TOPRAKLAR KÖYLÜNÜN ELİNDEN YOK PAHASINA ALINIYOR”

CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez, madenin tarımı bitirdiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Ürgüp ilçemizin Mazı köyü, önemli patates ve buğday üretim merkezlerinden biridir. Verimli toprakları vardır. Bu verimli toprakların alt tarafında Pomza madeni var. Bu Pomza madeni briket imalatında kullanılmaktadır. Briket imal eden kişiler tarafından köylünün elinden yok pahasına bu topraklar satın alınmakta ve pomza taşı çıkarılmaktadır. Pomza taşı çıkarılan toprakların üst tarafındaki verimli topraklar kaybolmaktadır. Pomza madeni çıkarılınca 15-20 metre derinliğinde, yaklaşık olarak 5 bin ile 10 bin metrekare genişliğindeki alanlarda geniş çukurlar oluşmakta. Bu çukurlar kapatılmamakta ve tarım için verimsiz alanlar oluşmaktadır. Hiç bir bitki bitmemektedir. Ayrıca köyün içinden 30-40 tonluk iş makineleri gezmektedir. Bu köyde 7 tane pomza madeni ocağı var. Köylüler tozdan ve topraktan yakınmaktalar. Her an bir trafik kazası ile karşı karşıya gelebiliriz diyorlar. İlgililere duyurduk fakat bizim sesimize kulak veren olmadı. Verimli topraklarımız kaybolmaktadır.”

AKP’li belediye Kapadokya’daki tepki çeken inşaata yeniden başladı