Unutulmaya yüz tutmuş özel ve eşsiz eserler festivalde sergilendi

Yayın tarihi: 26 Temmuz 2024 Cuma 7:00 pm - Güncelleme: 26 Temmuz 2024 Cuma 7:00 pm

25.Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nin en önemli duraklarından biri olan “Dünya Sanatla Nakşediyor” Uluslararası Dünya Nakışları Çalıştayı, “Emeğin Aşkıyla Üreten Eller” Uluslararası El Sanatları Sergisi açıldı.

Festival kapsamında “Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu Sergisi” ve Uluslararası Zeka ve Beceri ( Dünya Oyunları) Atölyesi de açıldı.

Büyükçekmece Kültürpark’ta gerçekleşen sergilerin açılışını Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, CHP 24. Dönem Milletvekili Süleyman Çelebi, belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları, danışmanlar, daire müdürleri, STK’lar, muhtarlar ve 75 ülkeden gelen sanat elçileri gerçekleştirdi.

‘’DÜNYA İNSANLARININ GEÇMİŞTEKİ YAŞANTILARIYLA İLGİLİ İNANILMAZ BİR ÇALIŞMA VAR’’

21 ülkeden 136 zanaatkarın katıldığı Uluslararası El Sanatları Sergisi stantlarını tek tek gezen Başkan Akgün, geçmişten günümüze kadar gelmiş nadide eserlerin önemini vurgulayarak şöyle konuştu: ‘’Uluslararası 25. İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali bugün Büyükçekmece’deki Kurşunluhan’da yani Mimar Sinan’ın yapmış olduğu Kervansaray’da kapılarını açtı. İstanbul halkını sanatı seyretmeye, buradaki kültür bayramını izlemeye davet ediyoruz. Bu sene El Sanatları Sergisi’nde inanılmaz boyutta kültür etkinlikleri var. Görmediğimiz, dünya insanlarının geçmişteki yaşantılarıyla ilgili inanılmaz bir çalışma var. 200, 300, 500 sene önce, 1000 sene önce uygulanmış, yapılmış ister kap kacak, ister giyim kuşam veyahut diğer materyalleri görmek istiyorsanız, geçmişimizi hatırlamak istiyorsanız özellikle tarihi geçmişimizi Büyükçekmece 25. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nde bu zenginlikleri seyredebilirsiniz. Burası Uluslararası 25. İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nin el sanatları bölümü. El sanatları Atölyesi, yaklaşık 40, 50 civarında devlet katılıyor. Festivale katılım bu sene 75 ülkeyle sınırlandırılmıştı ama 80’i geçti. Önemli bir kültür zenginliğini paylaşıyoruz. Herkesi Büyükçekmece’ye festival etkinliklerine, kültür zenginliklerini izlemeye davet ediyorum. Herkesi 29 Temmuz Akşamı Büyükçekmece Mimarsinan Köprüsü’nün üzerine davet ediyorum. Saat tam 20.00’den itibaren Uluslararası 25. İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nin resmi açılış töreni yapılacaktır. Diğer zenginlikleri de aynı zamanda göreceksiniz. ‘’

‘’KÜLTÜR VE SANATA KATKISI İÇİN BÖYLE FESTİVALLERİN DÜZENLENMESİ GEREKİYOR’’

Dünyanın dört bir yanından sanat elçisinin katıldığı 25.Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nde satranç, halı-kilim dokuma, filografi, sim sırma, nakış, cam boyama, deri işleme, bakır işleme, seramik, hasır örme, metal işleme, ahşap oyuncak, minyatür, çini-çark torna, kırkyama, tahta baskı, dantel gibi birçok el sanatının icra edildiği el emeği, özel eserler yer alıyor.
Sergide eserleri yer alan sanatçıların Uluslararası El Sanatları Atölyesi ve Sergisi’ne yönelik olarak şunları söylediler:

Csenge Toth Korosı: ‘’Macaristan’dan geliyorum. Bu festivali çok beğendim. İlk defa katılıyorum, festival çok büyük ve güzel. Çok etkilendim. Büyükçekmece çok güzel bir yer. Sokaktaki kedileri, köpekleri ve denizi çok sevdim. Çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. 10 yıldan fazla olmuştur. Bunları annemden öğrendim.’’

Canan Murat: ‘’Hakkari Halk Eğitim Merkezi olarak bu festivale geldik. Çok güzel bir ambiyans. Bize fırsat verdikleri için çok teşekkür ederim. Kendi alanımızı, kendi yöresel kilim dokuma ve filografi sanatını temsil etmek için geldik. Kendi yöremizin el sanatlarını tanıtıyoruz. Tüm Türkiye’yi Büyükçekmece’ye bekliyoruz.’’

“DÜNYANIN EN BÜYÜK SATRANÇ KOLLEKSİYONU”

Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Kolleksiyoner Akın Gökyay’ın Dünya’nın 117 ülkesinden topladığı ve 746 parçadan oluşan “Dünyanın En Büyük Satranç Kolleksiyonu” sergilendi. Büyükçekmece Kültüpark Müze’de düzenlenen törenle Akın Gökyay’ın oğlu Güray Gökyay da katıldı.
Satranç Müzesi Müdürü Duygu Nur Sapaz, kollaksiyon hakkında şu bilgileri verdi:

’’Bu festivale ilk defa katılıyoruz. Satranç takımımızın küçük bir kısmını buradaki insanlara tanıtarak belki buradaki insanlara özellikle çocuklara satrancı sevdirme yolunda bir adım atmış olduk. Festivali beğendim, çok güzel bir festival. Kültür, sanata katkısı için böyle festivallerin düzenlenmesi gerekiyor ulusal ve uluslararası alanlarda. Bu yüzden emeği geçen herkese teşekkür ederiz.’’

Kaynak: BÜLTEN